ZUS wint met Hoogwatergeul de Nederlandse Bouwprijs

Het Rotterdamse bureau ZUS wint met het project Hoogwatergeul de Nederlandse Bouwprijs 2019 voor het beste civiele kunstwerk.

Tussen Veessen en Wapenveld is in het kader van Ruimte voor de Rivier een hoogwatergeul gerealiseerd. In plaats van het water binnen de bestaande dijken te houden geeft de geul bij extreem hoogwater ruimte aan de IJssel. Door de opzet van de Hoogwatergeul kan bij een normaal en hoog waterpeil het huidige agrarisch gebruik van de gronden in de geul voortgezet worden.

De aanleg van de hoogwatergeul tussen Veesen en Wapenveld is een van de grootste en meest spraakmakende ingrepen in het Ruimte voor de Rivier-programma. De hoogwatergeul tussen Veessen en Wapenveld – ontworpen door een team van ZUS, Baljon en Veenenbos en Bosch – maakt de regio vanaf Zutphen veiliger. Om de geul te maken is de landbouwkundige situatie aangepast en heeft een herverkaveling plaatsgevonden. Het gebied ging ingrijpend op de schop.

De jury van de Nederlandse Bouwprijs is van mening dat hier sprake is van een toonbeeld van landschappelijke schoonheid. Een prachtig staaltje Hollandse Delta met veiligheid binnen een integrale gebiedsaanpak. Volgens de jury is dit het resultaat wanneer een interdisciplinair team van architecten, landschapsarchitecten en ingenieurs gaan samenwerken; een oplossing die doet waarvoor het ontworpen is – hoogwater beheersen – maar die ook mooi opgaat in de omgeving.

Bij Uitg. Blauwdruk verscheen een boek Hoogwatergeul voor de IJssel / Het nieuwe landschap van Veessen en Wapenveld