De parkeerplaatsen zijn getransformeerd in een groene verblijfs – en ontmoetingsruimte, omzoomd door beschermd erfgoed. © Bram Goots.

Zes nominaties voor Prijs Publieke Ruimte: stem nu!

Tijdens het Congres & Forum Publieke Ruimte op 9 mei in Antwerpen vindt de zestiende uitreiking van de Prijs Publieke Ruimte plaats. Infopunt Publieke Ruimte, het kenniscentrum voor openbare ruimte, beloont daarmee de beste realisaties in de openbare ruimte. Ook jij kan stemmen.

De vakjury nomineerde in de categorieën ‘stedelijke projecten’ en ‘landelijke projecten’ telkens drie inzendingen en koos in beide categorieën een winnaar. De zes genomineerden dingen mee naar de Publieksprijs Publieke Ruimte 2023 waarvoor ook jij een stem kunt uitbrengen.


Welke inzending verdient volgens jou de Publieksprijs Publieke Ruimte 2023? De bekendmaking van de winnaars van de juryprijs en de publieksprijs gebeurt op 9 mei door Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx.

Genomineerden in de categorie ‘stedelijke projecten’

PARK BELLE VUE, LEUVEN

Park Belle Vue is het sluitstuk van de metamorfose van de Leuvense stationsomgeving. Het half verdiept aanleggen en verplaatsen van de doorgaande Martelarenlaan naar de spoorwegkant vervulde de voorwaarden voor een nieuw park voor de buurt en de ontspannen afronding van de dichtbebouwde wijk Kessel-Lo. Aan de kant van de wijk vormt de nieuwe autoluwe fietsstraat een uitbreiding op het fietspadennetwerk van de stad.

De Martelarenlaan werd een fietsstraat met tuinstrip. In  het naastgelegen park zijn plekken voor buurtactiviteiten, spel en actieve recreatie aangelegd.
De Martelarenlaan werd een fietsstraat met tuinstrip. In het naastgelegen park zijn plekken voor buurtactiviteiten, spel en actieve recreatie aangelegd. ©congrespubliekeruimte.info, Michiel De Cleene

STRAATTUIN KORTE VELUWESTRAAT, MECHELEN

De Korte Veluwestraat is een volwaardige straattuin in het hart van de Mechelse binnenstad. Op initiatief van de bewoners werden in 2018 enkele parkeerplaatsen onthard. Het succes van deze ingreep was de aanleiding voor een volledige heraanleg van de straat in 2021.

De nieuwe straat nodigt uit tot het plaatsen van tafels, stoelen, picknicktafel of integratie van een regenwaterton.
De nieuwe straat nodigt uit tot het plaatsen van tafels, stoelen, picknicktafel of integratie van een regenwaterton.. ©congrespubliekeruimte.info, Stad Mechelen

WINKELWANDELLUS, SINT-NIKLAAS

Met de Winkelwandellus tussen de Grote Markt en het Stationsplein geeft Sint-Niklaas het kernwinkelgebied en het hart van de scholenstad een stevige upgrade. Het idee maakte deel uit van het Economisch Kernversterkend Beleidsplan. De realisatie betekent een kentering in de beleving en het gebruik van een verborgen publieke ruimte, en is een belangrijke stap richting een kwaliteitsvolle heraanleg van de stationswijk.

De parkeerplaatsen zijn getransformeerd in een groene verblijfs – en ontmoetingsruimte, omzoomd door beschermd erfgoed.
De parkeerplaatsen zijn getransformeerd in een groene verblijfs – en ontmoetingsruimte, omzoomd door beschermd erfgoed. © Bram Goots.

Genomineerden in de categorie ‘landelijke projecten’

LANDSCHAPSPARK, WACHTEBEKE

In het Provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke zijn de twee centraal gelegen oude attractiepunten – het bloemenpark en het dierenpark – omgevormd tot een Landschapspark van zo’n vijftig hectare groot. Vanaf de hoofdingangen worden bezoekers via nieuwe padenstructuren en gemarkeerde struinroutes naar een avontuurlijk belevingslandschap gelokt.

De 15 meter hoge uitkijk- en speelheuvel lokt de bezoekers voorbij het speelplein tot in het hart van het domein en is bereikbaar via nieuwe betonpaden en avontuurlijke struinroutes.
Puyenbroek © Johan Bonnaerens, De 15 meter hoge uitkijk- en speelheuvel lokt de bezoekers voorbij het speelplein tot in het hart van het domein en is bereikbaar via nieuwe betonpaden en avontuurlijke struinroutes.

HOOGHOF, ZELLIK

In 2013 kocht de Vlaamse Landmaatschappij 38 hectare landbouwgrond rond de historische hoeve Hooghof in Asse-Zellik. De gronden en de omgeving kregen een facelift via landinrichting. Sinds 2022 kan Hooghof onder meer uitpakken met meer biodiversiteit, meer uitloopmogelijkheden voor de buurtbewoners, meer en betere waterbeheersing, meer en betere trage verbindingen en een veel hogere landschappelijke kwaliteit.

De knuppelpaden verbinden het parkgedeelte over de bufferzone met landbouwgebied.
Hooghof © Vlaamse Landmaatschappij. De knuppelpaden verbinden het parkgedeelte over de bufferzone met landbouwgebied.

ERGOEDWANDELING, SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

Geen dorp in Vlaanderen dat zo gelinkt kan worden aan één van zijn inwoners als Zichem. Ernest Claes en zijn geesteskind De Witte waren een dankbare rode draad om met gerichte ingrepen in het straatbeeld, de rijke geschiedenis van het dorp te tonen aan bezoekers en inwoners. Een wandeling vol beleving langs een erfgoedhotspot in het prinsheerlijke platteland de Merode.

Meer info over de zes genomineerde projecten vind je hier.

Uitblazen met een zelfgeplukte dubbelflup de Merode-peer, je bent immers in het prinsheerlijke platteland de Merode.
Erfgoedwandeling © Vlaamse Landmaatschappij Uitblazen met een zelfgeplukte dubbelflup de Merode-peer, je bent immers in het prinsheerlijke platteland de Merode.

www.congrespubliekeruimte.info