Yorkshire Sculpture Park / 40 jaar kunst zonder muren [VIDEO]

Yorkshire Sculpture Park (YSP) is een toonaangevend internationaal centrum voor moderne en hedendaagse beeldhouwkunst in open lucht. Het ligt in het 250 ha grote park van het 18e-eeuwse Bretton Hall in de buurt van Wakefield. Het is een indrukwekkend domein, waar kunst, natuur en ‘wildlife’ een organisch geheel vormen.

 

Yorkshire Sculpture Park werd in 1977 opgericht door Peter Murray als een ‘galerie zonder muren’ en was de eerste in haar soort in Engeland. Het is intussen uitgegroeid tot een van de belangrijkste beeldenparken in de wereld.

 

Er zijn werken te zien van onder meer Barbara Hepworth, Henry Moore, Andy Goldsworthy, David Nash, Giuseppe Penone, Ai Weiwei, Joan Miró, Jaume Plensa enzovoort.

 

Kunstenaars die ter plekke kunstwerken creëren, putten vaak inspiratie uit de vele architectonische, historische of natuurlijke elementen die het Yorkshire Sculpture Park te bieden heeft. Diverse follies, die nog dateren uit de achttiende eeuw en andere bouwwerken kunnen in het park worden bewonderd. Zoals een ijskelder, een camelliapaviljoen en een hertenverblijf dat door de Amerikaanse beeldhouwer James Turrell omgebouwd werd tot een kunstinstallatie.

Momenteel loopt er een tentoonstelling van het Britse enfant terrible Damien Hirst.

Recent werd er ook een nieuw state-of-the-art onthaalgebouw geopend.

%d bloggers liken dit: