Workshop Ecokathedraal denken en werken

In het kader van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van Europa organiseert Stichting Tijd en de gemeente Heerenveen vanaf februari een reeks workshops ‘Ecokathedraal’ waarbij bezoekers meer leren over het gedachtegoed van Le Roy en dit vervolgens zelf in de praktijk brengen.

In 1966 kreeg Louis Guillaume Le Roy (01924 – 02012 ) van de gemeente Heerenveen de opdracht om een kilometer lange en 20 meter brede strook openbare ruimte in te richten. Dit bleek de aanzet voor de eerste ecokathedraal te zijn, die Le Roy later op een stuk eigen grond in Mildam eigenhandig realiseerde met duizenden vrachten klinkers, trottoirbanden, tegels en restafval van stratenmakers. En het werk gaat door tot op de dag van vandaag. Enzovoort, enzovoort, enzovoort.


In 2018, het jaar waarin Leeuwarden / Fryslân Culturele hoofdstad van Europa is, krijgt u de kans om nu eens écht te weten te komen wat ecokathedralen zijn. Wat zijn het, waarom worden ze gemaakt, waar kan je een ecokathedraal bouwen, wie kunnen ecokathedralen bouwen?

In de workshop wordt in één dag zowel de theorie achter het ecokathedrale denken uitgelegd door kunsthistoricus Huub Mous die bevriend was met Le Roy en veel over zijn werk heeft gepubliceerd. Oeds Westerhof zal spreken over de lange termijnkansen die er liggen voor Fryslân ná 2018. En we gaan natuurlijk een ecokathedraal bezoeken, en degene die de handen  uit de mouwen willen steken: er kan worden gestapeld in de Le Roy tuin in Heerenveen-Midden o.l.v. Peter Wouda.

Meer info vindt u op de website ecokathedraal.nl U kunt zich daar ook inschrijven voor een workshop.