Winterlinde Duitse Boom van het Jaar 2016

In Duitsland is de winterlinde of kleinbladige linde, Tilia cordata, uitgeroepen tot Boom van het Jaar 2016. De winterlinde zou nog meer dan nu moeten worden toegepast in stad en landschap.

De winterlinde heeft relatief klein blad en bloeit iets later dan de zomerlinde (T. platyphyllos). In het begin groeit hij vrij traag, maar uiteindelijk wordt het een grote boom van 20-30 m hoog met een brede koepelvormige kroon en omlaag gebogen takken.


 

Uitstekende straatboom

De winterlinde is om verschillende redenen een uitstekende straatboom. Hij is goed bestand tegen stof en luchtverontreiniging, heeft weinig last van ziekten, insecten en honingdauw (waardoor hij ook niet ‘drupt’), verdraagt vrij goed verharding en droogte, herstelt zeer goed van beschadigingen en kan zeer oud worden. Bovendien bloeit hij overvloedig met zoet geurende bloemen die zeer geliefd zijn bij bijen en hommels.

Volgens de Duitse KlimaArtenMatrix (KLAM) zal de winterlinde ook relatief weinig last hebben van de klimaatopwarming.

De soort is alleen geschikt voor brede straatprofielen, maar er bestaan ook relatief smal blijvende cultivars zoals ‘Rancho’ en ‘Greenspire’ die geschikt zijn voor smallere straten.

 

tilia-cordata-e1307090143570 copy

 

Kapelboom

Lindebomen spelen van oudsher een belangrijke rol in het dorpsleven. Ze werden bij het dorpskasteel of op het dorpsplein geplant als symbool van wereldse macht, ze werden gebruikt als gerechts- en vrijheidsboom, als herdenkingsboom, als grens- en bakenboom of als welkomst- en beschermboom bij de ingang van boerderijen. Volgens het volksgeloof was het een heilige boom, die de boeren tegen het kwaad beschermde. Aan weerszijden van de ingang van kerken en begraafplaatsen werden vaak twee linden geplant die een symbolische poort of drempel vormden tussen de wereld van de levenden en de wereld van de doden.

De linde was ook de kapelboom bij uitstek. Bij veel kapellen staan een of meerdere lindenbomen en aan veel lindenbomen hangt een kapelletje. Waarschijnlijk gaat de oorsprong daarvan terug op oude, voorchristelijke boomvereringen en waren ze bedoeld om de oude boomgeesten te vervangen.

 

winterlinde Duisburg

 

Tuinboom

De winterlande is ook een prachtige tuinboom. Vanwege zijn omvang is hij alleen geschikt voor grotere tuinen. Maar als knot-, lei- of in blok gesnoeide boom kan hij ook in kleine tuinen gebruikt worden.

 

linde leivorm

 

www.baum-des-jahres.de