Winkelcentrum wordt groen recreatief park

Het Nederlandse bureau MVRDV heeft een voormalig winkelcentrum in het centrum van Tainan, de culturele hoofdstad van Taïwan, omgevormd tot een stedelijke lagune omgeven door een weelderige jungle-achtige beplanting, die de stad opnieuw verbindt met de natuur en de waterkant. Het project Tainan Spring laat zien welke oplossingen mogelijk zijn voor ongebruikte winkelcentra nu online winkelen fysieke winkels verdringt.

De China-Town Mall werd in 1983 bovenop de oude haven naast het Tainan-kanaal gebouwd, maar stond al een tijd leeg. Het winkelcentrum is verwijderd en zorgvuldig gerecycled, waardoor het project een innovatief voorbeeld is van de circulaire economie. Het ondergrondse parkeerniveau van het winkelcentrum is omgetoverd tot een verzonken openbaar plein dat wordt gedomineerd door een stedelijk zwembad en lokale planten en wordt omgeven door een schaduwrijke arcade. Het zwembad is zorgvuldig gepland om een perfecte verzamelplek te zijn voor alle seizoenen: het waterpeil zal stijgen en dalen als reactie op de regenachtige en droge seizoenen, en bij warm weer zullen mistsproeiers de lokale temperatuur verlagen om bezoekers een welkome verlichting te bieden, vermindering van het gebruik van airconditioning in de zomermaanden. Deze ruimte herbergt speeltuinen, verzamelruimtes en een podium voor uitvoeringen, terwijl de kunstzinnige deconstructie van het betonnen frame van het gebouw kan worden omgebouwd tot winkels, kiosken en andere voorzieningen.
Bovendien is een deel van de structuur blootgelegd met een glazen vloer, waardoor mensen de geschiedenis van de site beter kunnen begrijpen en het voormalige winkelcentrum kunnen waarderen als een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Tainan. De fundamenten van het voormalige winkelcentrum steken uit het park en de lagune als een hedendaags Romeins forum.
Een belangrijk onderdeel van de strategie van MVRDV voor Tainan Spring was om het groen naar de stad te brengen. Daarbij werd gebruik gemaakt van lokale plantensoorten die met elkaar zijn gemengd op een manier die het natuurlijke groene landschap ten oosten van Tainan nabootst, met bomen, struiken, en grassen die voor meerdere vegetatielagen zorgen. De dichtheid van deze plantenbedden varieert naargelang de winkelgevels, waardoor er meer ruimte is voor mensen waar nodig en voor planten ertussenin.
“In Tainan Spring kunnen mensen baden in de overwoekerde overblijfselen van een winkelcentrum. Binnenkort zwemmen kinderen in de ruïnes van het verleden – hoe fantastisch is dat? ” zegt Winy Maas, founding partner van MVRDV. “Geïnspireerd door de geschiedenis van de stad waren zowel de oorspronkelijke jungle als het water belangrijke inspiratiebronnen. Tainan is een erg grijze stad. Met de herintroductie van de jungle op elke plek die mogelijk was, herintegreert de stad zich in het omringende landschap. We hebben lokale plantensoorten gemengd zodat ze het natuurlijke landschap ten oosten van Tainan nabootsen. Ik denk dat de stad hier veel baat bij heeft.”

Foto’s: MVRDV – Daria Scagliola

%d bloggers liken dit: