Aanbieding!

12 Tuinen

20,00

Nederlandse Landschapsarchitecten, tuinontwerpers & eigenaars van hedendaagse tuinen


Sven-Ingvar Andersson, Dick Beijer, Ank Bleeker, Wolbert van Dijk, Duotuin, Luc Engelhard, Michael van Gessel, Harro de Jong, Piet Oudolf, Harm Veenenbos, Martin Veltkamp. Een debat over de hedendaagse tuin.

Slechts 1 resterend op voorraad

Beschrijving

Zes jaar geleden startte tuin- en landschapsarchitect Frank de Josselin de Jong in het Architectuurcentrum Makeblijde een debat over de betekenis van de tuin in onze hedendaagse samenleving en over de mogelijke verschillen in aanpak en inzicht tussen academisch geschoolde landschapsarchitecten en meer praktisch ingestelde tuinontwerpers. De Josselin de Jong heeft de discussie niet kunnen afmaken, hij overleed in 2010. Uit de lezingenreeks die hij organiseerde, werden voor dit boek acht tuinen geselecteerd.

Het gaat om tuinen van het kruim van de Nederlandse tuin- en landschapsarchitecten: een stemmige grachtentuin in Amsterdam van Michael van Gessel; een chique villatuin van Martin Veltkamp; een paradijselijke bostuin aan de Vecht van Luc Engelhard; een bloemenrijke leeftuin van Ank Bleeker; een verrassende dijktuin tussen de velden van Tom Mosman en Margriet Essink; een prestigieuze poldertuin van Piet Oudolf; een groots landgoed op de Veluwe van Dick Beijer; en een moderne landelijke tuin in de Achterhoek van Harm Veenenbos. Daaraan zijn vier tuinen toegevoegd die de redactie van bijzondere actuele waarde acht: een rodelijsttuin van landschapsarchitect Harro de Jong bij zijn eigen woning in Arnhem; een intussen opgeheven gemeenschapstuin in Rotterdam van Wolbert van Dijk; het ontwerp voor de bloembollententoonstelling bij het kasteel van Groot-Bijgaarden door Kristian Koreman en Elma van Boxel (ZUS); en de eigen tuin van de beroemde Zweedse landschapsarchitect Sven-Ingvar Anderson.

 Paul Geerts - Hoofdredacteur CG concept
Al die tuinen worden uitgebreid besproken door zowel de opdrachtgever als de ontwerper, wat zeer verhelderend is. Elke tuin wordt ook gedocumenteerd aan de hand van foto's en een plan. Daarnaast bevat het boek een aantal boeiende essays waarin Paul Achterberg, Saskia de Wit, Modeste Herwig en Frank de Josselin de Jong hun visie geven op de ontwikkeling en de betekenis van de tuin en het tuinontwerp vandaag. Dit is misschien wel het boeiendste tuinboek dat ik de voorbije jaren heb gelezen. Een aanrader voor elke tuinontwerper en -liefhebber."

Extra informatie

Gewicht 0,7 kg
Aantal pagina's

312

Taalversie

Nederlands

Fotografie

Hans Dijkstra

Bijdragen van

Frank de Josselin de Jong, Jutta Hinterleitner, Lodewijk Wiegersma, Modeste Herwig, Paul Achterberg, Saskia de Wit

Redactie

Harry Harsema, Jutta Hinterleitner, Paul Achterberg

Tekst

Martine Bakker