Wingene krijgt park met ‘drie reuzen’

De gemeente krijgt een groene long in het centrum van de gemeente, rond het te verbouwen gemeentehuis en het nieuwe vrijetijdscentrum. Het architectenteam wil zoveel mogelijk groen creëren. Daarom kozen de ontwerpers ervoor om de theaterzaal te stapelen bovenop de bestaande school en bibliotheek. Samen met het gemeentehuis en de kerk moet het een van de ‘drie reuzen’ worden in het nieuwe park.

 

De architectenbureaus Dhooge & Meganck en Dertien12 hebben samen de ontwerpwedstrijd, na een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester. Studio Basta staat in voor het landschapsontwerp en cabaretier Wouter Deprez werkt aan een kunstintegratieproject.

Volgens de ontwerpers is de groene ruimte in Wingene vandaag onsamenhangend en verspreid. Op de site bevinden zich een aantal verspreide tuintjes en vrijstaande bomen. Die bomen vormden het uitgangspunt om een groot, aaneengesloten park te creëren. Daarom bouwen ze compact en in de hoogte, om zoveel mogelijk plaats te hebben voor groen. In die nieuwe groene long zullen als het ware drie reuzen staan.

Vrijetijdscentrum

De grootste reus wordt het nieuwe vrijetijdscentrum. De bibliotheek blijft waar ze nu zit, maar de achterkant van het gebouw wordt gesloopt en op de plaats waar nu de speelplaats van de oude school is, komt een groot evenementenplein. Aan de andere kant van het plein, in het oude schoolgebouw, komen polyvalente ruimtes. Aan de voorkant van het gebouw wordt een gloednieuwe theaterzaal met een dakterras opgetrokken die is opgetild boven de bestaande bibliotheek. Op het podium in de theaterzaal wordt ook daglicht binnengebracht. Hierdoor wordt de theaterzaal ook overdag een aangename verblijfplek.

De nieuwe volumes geven bezoekers uitzicht op het park en bieden de mensen in het park zicht op de activiteiten die zich binnen afspelen. Tegelijk speelt de grens tussen beide werelden, met name de gevel, een belangrijke rol omdat deze uitplooit naar het park toe in de vorm van een zitbank. In een van de rondbogen is de hoofdingang van de theaterzaal gevestigd met een foyer en bar die uitgeven op het park.

Stand-upcomedian Wouter Deprez werkt een kunstintegratieproject uit voor het nieuwe vrijetijdscentrum. Hij gaat oude en recente verhalen van de streek verzamelen en ze integreren in het park en het gebouw, wellicht in de vorm van luisterboxen die onopvallend zullen fluisteren vanuit een hoekje in een gebouw, of vanuit een boom of bankje in het park.

Trouwen in open lucht

De tweede ‘reus’ in het park is het gemeentehuis, dat een metamorfose ondergaat. Zo verdwijnt de ingang langs de kant van de Oude Bruggestraat en komt er een nieuwe, centrale ingang aan de zijgevel. De ruimtes zijn geschakeld rondom een centrale lichtpatio met een doorbreking in het dak waardoor alle lagen met elkaar gerelateerd zijn. Alle ruimtes geven uit op die vide, wat interactie bevordert en het gebouw transparanter maakt. Achter het gemeentehuis komen verschillende grote en kleine vergaderruimtes. Verder opmerkelijk is dat er in het park naast het gemeentehuis een plek voorzien wordt waar koppels elkaar in open lucht het jawoord kunnen geven.

De derde reus is de kerk. Daar verandert in principe niets aan, maar het park zal zoveel mogelijk worden doorgetrokken tot tegen de kerk. De huidige parking achter het gemeentehuis wordt overigens behouden, maar zal volledig opnieuw aangelegd en vergroend worden.

Op de website van de Vlaamse Bouwmeester kunt u het project bekijken.

 

%d bloggers liken dit: