Wijgmaal / Een cohousingproject met een ruime gemeenschapstuin

Wijg & Co is een modern en ecologisch cohousingproject in Wijgmaal bij Leuven. De bouwgrond bevindt zich op de grond van de voormalige feestzaal Ter Wichmaele (Baron Descampslaan 44), een binnengrond van 1,3 hectare. Er komen 33 appartementen en woningen en 4 inclusiestudio’s, alsook een gemeenschappelijk paviljoen en een ruime gemeenschapstuin.

Het perceel is een ideale plek voor een cohousingproject: vlakbij een station en verschillende recreatieve en functionele fietsroutes, het betreft een inbreidingsproject nabij de dorpskern waardoor er geen nieuwe kavels worden aangesneden en er zijn mogelijkheden om relaties aan te gaan met de omgeving. De aanwezigheid van volwassen, waardevolle bomen op de site biedt kansen om de buitenruimte van het project meteen de nodige verblijfskwaliteit mee te geven en de nieuwe woningen te verankeren in hun landelijke context.

Het masterplan van ontwerpbureau Stramien zoekt de optimale balans tussen het programma en een kwalitatieve open ruimte binnen de grillige eigendomsgrens, zonder daarbij de woonkwaliteit van de buren te hypothekeren. Door de gevraagde verscheidenheid aan woontypes en groottes te schakelen in compacte volumes en deze zoveel mogelijk naar de randen van het grillige binnengebied te schuiven, ontstaan voldoende grote private tuinen met optimale bezonning, maar ook een kwalitatieve, aaneengesloten, gemeenschappelijke buitenruimte. Dankzij clustering van de woningen in korte linten, blijft een zekere luchtigheid in het binnengebied behouden en zijn doorzichten naar de omgeving mogelijk. “Dit project is geen ‘gated community’, maar wordt een onderdeel van deze woonwijk in Wijgmaal,” aldus de ontwerpers van Stramien.

Het gemeenschapshuis is opgevat als een alzijdig paviljoen. Het is centraal gelegen in de tuin en is zichtbaar van op de straat. Het maakt de koppeling tussen toekomen en vertoeven en tussen het buiten- en het binnengebied. Het vormt letterlijk het kloppend hart van de nieuwe wijk en ruimere omgeving. Het paviljoen beschikt op het gelijkvloers over gemeenschappelijke ruimten als atelier, cowork, wasplaats, living, keuken en eetruimte. Op de eerste verdieping bevinden zich enkele logeerkamers en 3 van de individuele woonunits.

De bewoners van Wijg & Co werkten voor dit project samen met Cohousing Projects, een organisatie die voor professionele begeleiding zorgt, en met Oak Tree projects, een organisatie die inclusieve woonvormen aanbiedt.

 

%d bloggers liken dit: