Wie wint de Prijs Publieke Ruimte 2018?
De uitreiking van de jaarlijkse Prijs Publieke Ruimte is traditioneel de apotheose van het Congres Publieke Ruimte, dat dit jaar doorgaat op 13 maart in Gent. Vijf gemeenten strijden voor de prijs.
De projectoproep Publieke Ruimte levert steevast tientallen inzendingen op waaruit een onafhankelijke vakjury vijf projecten nomineert voor de prijs en winnaar kiest. Dit jaar strijden volgende projecten voor de Prijs Publieke Ruimte.
• Het Moorkensplein, Borgerhout
Borgerhout heeft er een tijdelijk buurtpark bij, vlakbij het Moorkensplein. Het park is samen met de buurtbewoners ingericht. Het is een eerste stap in het stadsontwikkelingsproject ‘Moorkensplein en omgeving’: over drie jaar wordt het volledige bouwblok onder handen genomen, net als het Moorkensplein zelf. Intussen biedt het tijdelijke park een antwoord op het tekort aan groene ruimte in het dichtbebouwde weefsel van Borgerhout intra muros.
Opdrachtgever: Stad Antwerpen – Ontwerper: Onkruid
• De Textuurtuin, Kortrijk
Het nieuwe museum Texture in Kortrijk heeft een tijdelijk plein nodig in afwachting van een duurzame totaalaanpak van de volledige omgeving. Het grondplan van de tijdelijke tuin is gebaseerd op de QR-code van het museum. Een afgeleide vorm van de QRcode werd uitgeslep¬en uit het asfalt en beplant met grassen. Deze labyrintische zee van grassen doet denken aan de vele vlasvelden van weleer langs de ‘Golden River. Naast een sterk embleem op schaal van het museum en de Leie wordt dit een boeiende tuin voor de wijk Overleie. Deze publieke tuin illustreert de kracht vaneen helder concept. Met een beperkt budget en ‘thinking out of the box’ werd een vernieuwende tuin gerealiseerd die aanslaat bij het publiek.
Opdrachtgever: Stad Kortrijk – Ontwerper: Studio Basta i.s.m. Wagon Landscaping
• De heringerichte dorpskern van Roborst, Zwalm
Na de heraanleg van de dorpskern van Roborst liggen de kasseien terug te wachten op de koers. Het authentieke karakter van de dorpskern werd met veel respect voor de historische identiteit hersteld. Het resultaat getuigt van een evenwicht tussen het fragiel karakter van het dorp, als woonplaats, en de toeristische aantrekkelijkheid voor de vele wandelaars en fietsers.
Opdrachtgever: Farys en Gemeente Zwalm – Ontwerper: Sweco Belgium
• De Dijledelta met het Sluispark, Leuven
In Leuven werden twee Dijlearmen na een jarenlang verborgen leven onder een dikke betonplaat opnieuw opengelegd en opgewaardeerd. In voortdurend overleg boetseerden de VMM, het stadsbestuur, de projectontwikkelaar en drie ontwerpbureaus samen een schijnbaar onontwarbaar kluwen van aparte, binnenstedelijke, vervallen bedrijfsterreinen om tot één samenhangend concept waar water, licht en ruimte de hoofdrol spelen. Door water en park optimaal te combineren ontstaat hier een prettige ademruimte binnen het stenige en dichtbebouwde woongebied.
Opdrachtgevers: Virix, VMM, Stad Leuven – Ontwerpers: Ontwerpbureau Pauwels, OKRA Landschapsarchitecten, Atelier Ruimtelijk Advies.
• Mechelen Boulevard, Mechelen
In Mechelen onderging de verbinding tussen Vijfhoek en Grote Markt een heuse metamorfose. Het werd een echte wandelboulevard met gezellige pleintjes en veel aandacht voor groen, water, spelelementen en fietsvoorzieningen. Voetgangers en fietsers krijgen er alle ruimte op de comfortabele, kwaliteitsvolle vloer. Resultaat: een hedendaagse publieke ruimte perfect verweven
met het historische karakter van Mechelen.
Opdrachtgever: Stad Mechelen – Ontwerper: Maxwan architects + urbanists en Antea Group