Week van de Bij 2020 : Samen voor een bijenvriendelijk landschap

Van zondag 31 mei tot en met zondag 7 juni 2020 organiseert het Departement Omgeving de zevende editie van Week van de Bij. Deze prikkelweek wil burgers, bedrijven en overheden aanzetten tot positieve acties ten voordele van bijen. Het openingsfeest op 31 mei in het Openluchtmuseum Bokrijk is door de coronacrisis afgelast en uitgesteld naar 2021. In samenwerking met de provincie Limburg zal op 30 mei 2021 de achtste editie van Week van de Bij openen met een prachtig bijenfeest.

Solitaire bijen, hommels en honingbijen hebben onze hulp nodig. Het recente onderzoeksproject BELBEES (2019) maakte een evaluatie en stelde een rode lijst op van bijen in België. “Uit de vergelijking in de geografische verspreiding tussen 1900-1969 en die tussen 1970-2017 blijkt dat meer dan de helft van de bijensoorten op ons grondgebied met uitsterven bedreigd is (33 procent), niet meer in ons land voorkomt (12 procent) of binnenkort misschien met uitsterven bedreigd is (7 procent).”

Met vele grote en kleine tuinen, openbare aanplanting met aandacht voor bijen en extra inspanningen bij bedrijfsgroen, kunnen we samen een bijenvriendelijk landschap creëren. We kunnen allemaal iets doen, zowel in de stad als in het buitengebied.

Downloaden van de affiches kan op de website www.weekvandebij.be. Zowel voor gemeenten, scholen, imkers, landbouwers als particulieren is er heel wat informatie en educatief materiaal te vinden om zelf mee aan de slag te gaan. Een kalender met alle bijen-evenementen staat op de gelijknamige Facebookpagina.

Wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente

Van 1 april tot 15 mei 2020 kunnen gemeenten zich inschrijven voor de wedstrijd Bijenvriendelijkste gemeente. Reglement en inschrijvingsformulier op www.vvog.info

%d bloggers liken dit: