DLF: Voorlopers op de sterkste grasmat!

15 jaar geleden al maakten de firma’s gespecialiseerd in graszadenmengsels zich zorgen over het wijzigende klimaat. Vooral de verwachte langere droogteperiodes, gekoppeld aan brandende zon en afgewisseld met momenten van overvloedige regen, baarden hen zorgen.


Een geel gazon wordt u niet in dank afgenomen. Wat de oorzaak ook mag zijn. Vandaar dat DLF Seeds 15 jaar geleden al sterk inzette op onderzoek naar gras dat ook tijdens de meest extreme zomers zijn groene kleur zo lang mogelijk behoudt en niet inboet aan kracht en gezondheid.

Er volgden jaren van onderzoek, uitvoeren van bewust geplande kruisingen en genadeloos weren van alles wat niet strookte met de toekomstvisie. Het resultaat: een lijst nieuwe rassen met een sterk ontwikkeld, diepgaand wortelgestel en dus in staat om diep in de niet opgewarmde grondlagen vocht en voedsel op te nemen. Er kwamen ineens nog andere pluspunten naar voren. Het gras is spontaan sterker tegen ziekten en plagen, kan beter tegen beregening met zout/brak water en geeft door het goed gesloten houden van het gazon minder kans aan onkruid en mos. In tijden dat ecologisch denken voorop staat en gebruik van pesticides minder en minder wordt getolereerd zijn dat belangrijke voordelen.

Absoluut klimaatsterk

Elk op zich kunnen deze nieuwe rassen tot een sterk gazon uitgroeien. “Een combinatie van juist gekozen rassen en soorten gaat echter voor het beste resultaat” verduidelijkt Henri Caenen, verantwoordelijke sales DLF in België. Voor flink wat landen waar het bedrijf actief is hebben ze aparte mengsels.

“Scandinavië heeft een totaal ander klimaat dan bijvoorbeeld Frankrijk en Groot-Brittannië. België zit daar tussenin en kent soms harde en lange vorstperiodes zoals ze bestaan in het Noorden, hoge temperaturen typisch voor het zuiden en het natte en minder warme weer uit het Noordwesten”. Om sterk te zijn onder die mix aan omstandigheden zitten in de mengsels die bij ons op de markt komen daarom zaden die ingeschreven zijn in de aanbevolen Europese rassenlijsten van die drie klimaatzones: STRI uit Engeland, SFG uit Frankrijk en RSM uit Duitsland. DLF voegde er nog een vierde aan toe: GG of GrasGids Nederland. Staan de rassen op drie van de vier rassenlijsten dan krijgen ze van DLF het predicaat ‘ShockProof! ras’, waarmee duidelijk is dat ze sterk zijn onder alle weersomstandigheden. Voor graszaadmengsels met hetzelfde predicaat komt er nog een criterium bij. Minstens 75% van de gebruikte rassen moeten ingeschreven staan op de Internationale GrasGids. “Zo kunnen we garanderen dat het mengsel robuust en Climate proof is, sterk tegen klimaatwisselingen en de extreme verschillen daartussen”.

DLF klimaat graszaden CG Concept Jaarboek 2020

Niet zomaar gras!

4turf® is een ander paradepaardje van DLF. “Het is een nieuwe generatie tetraploïd Engels raaigras met als belangrijkste kenmerken een snellere vestiging, sterkere en diepere beworteling. Tegelijk is het veel stresstoleranter dan diploïd Engels raaigras. Denk opnieuw klimaat, maar ook betreding en ziekte” verduidelijkt Henri Caenen.

Praten over zomergroen gras brengt natuurlijk ook Microclover op tafel. Deze kleinbladige klaver is al langer op de markt, maar wint ondertussen door het extreme weer en ecologisch denken en doen van zowel particulieren als professionals volop aan belangstelling. De voordelen zijn goed gekend: de Microclover blijft ook onder extreme droogte toch groen en is in staat om stikstof uit de lucht te binden en gaat dus voor dat stukje zelfvoorziening voor eigen gebruik en bemesten van het gras waar het zich tussenin mag nestelen. Ook hier weer mogen bestrijdingsmiddelen in de kast blijven staan. Gazon doorspekt met Microclover geeft amper tot geen kans aan onkruid en mos. Nog een pluspunt. Deze klaversoort kan toegevoegd worden aan elk type gazonmengsel.

Meer dan graszaden

In de zoektocht naar meer klimaatrobuust gazon van direct na de aanleg, zette DLF ook sterk in op het ontwikkelen van coatings. ProNitro mag hun visie etaleren. Het is een heus stikstofjasje dat vastzit op de zaden. Het garandeert het kiemplantje van bij zijn eerste te voorschijn komen de nodige voeding en gaat zo voor een gecontroleerde groeiboost. Het helpt de kiemplantjes sterk op eigen wortel te staan en geeft meer zaden de kans uit te groeien tot stevig gras, terwijl onkruid op zijn honger blijft zitten. Volgend jaar komt er nog een nieuwigheid bij. In 2020 lanceert DLF de vernieuwde ProNitro, waarbij er een uitvloeier aan de zaadbehandeling is toegevoegd.

Henri Caenen: “We hebben aan de bestaande coating een “hydroactieve watermanagement technologie” toegevoegd. Hierdoor ontstaat een combinatie van voeding voor het gras met een uitvloeier. Deze uitvloeier zorgt voor een betere verdeling en penetratie van het vocht tijdens de kieming van het graszaad wat dus een snellere en nog meer optimale ontwikkeling van een nieuw gazon mogelijk maakt. Een gegeven waarmee vooral de professionele groenvoorzieners en groendiensten van openbare besturen blij mee zullen zijn”.

www.dlf.be


Sterke grasmatten met een DLF-achtergrond

  • Olympisch Stadion in Bakoe, Azerbeidzjan, Europa League (29 mei 2019)
  • Estadio Metropolitano in Madrid, UEFA Champions League (1 juni 2019)
  • Meerdere stadions in Frankrijk, WK vrouwen voetbal (7 juni tot 7 juli 2019)

 

Auteur: Marc Verachtert