Volledig programma Floraliën Gent bekendgemaakt

Vanaf 22 april tot 1 mei 2016 zal de stad Gent volledig in het teken staan van Floraliën 2016. Vier iconische locaties – de Bijloke, de Leopoldskazerne, het Sint-Pietersplein en het Citadelpark – vormen 10 dagen lang het decor voor de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars.

Naast een groot aanbod aan workshops, pop-ups, green- en conceptrooms, toont de Vlaamse sierteeltsector de laatste ontwikkelingen op gebied van onderzoek & innovatie. Meer dan 70% van de bezienswaardigheden zijn overdekt of binnen in bestaande gebouwen.


 

FLORAAL WELKOM SINT-PIETERSTATION

Aan het Sint-Pieterstation worden bezoekers van de Floraliën verwelkomd door een florale installatie van bloembinder Stef Adriaenssens.

 

stef_adriaenssens_engeland24

 

BIJLOKESITE / East meets West

Door een monumentale bamboepromenade van Tom De Houwer kom je binnen op de Bijlokesite.

Met gastland Japan beland je in de wereld van azalea’s, camellia’s en bonsais. Treed binnen in de wereld van de Japanse bloemsierkunst met floraal kunstenares Akane Teshigahara. Deze internationale florale kunstenares werd de vierde “Iemoto” (headmistress) van de Sogetsu School in 2001.

 

Akane-Teshigahara_1_no-copyright

 

Laat je verrassen door de monumentale installatie ‘East meets West’ van Daniël Ost en zijn dochter Nele. Oosterse en Westerse materialen worden geïntegreerd in een gigantisch object, van circa 12 meter hoog.

Aankleding Bloemenweide (Floraal accent naar Guerillia actie tussen de fruitbomen) & Groententuin (accent naar het historisch gebruik van de ruimte) door Gents florist Stijn Simaeys.

Het werk ‘De Cocon’ van eco-kunstenaar Will Beckers aan de toegangspoort van het STAM blijft een project waarbij kinderen betrokken worden.

 

Café Frascati, het begin van de Floraliën

Vanaf 26 maart t/m1 mei wordt het STAMcafé Gent omgetoverd tot Café Frascati. Het was namelijk in “Au Jardin de Frascati” op de Coupure Rechts dat de eerste Floraliën plaatsvonden in 1809.

Florist Stijn Simaeys transformeert het café in een floraal paradijs waar plaats is voor een Plant Swap, botanical dinners én een Green Talk met Bas Smets, Pieter Croes en Dirk Cools.

Het volledige programma vindt u op www.cafefrascati.com

 

LEOPOLDSKAZERNE / Bomen en de stad


Groen in de stad is dé trend. Bloemen, planten en bomen maken de stad tot een aangename en leefbare omgeving: verticaal tuinieren, mobiele tuinen, groene gevels…

In de binnentuin van de Leopoldskazerne brengen 15 florale kunstenaars met het thema City Bloom de stad in harmonie met florale kunst. In 15 serres worden de installaties tentoongesteld. De arrangementen zijn vegetatief of bloemrijk opgemaakt uit natuurlijke materialen.

De Wetterse boomkwekers leggen er een bomenhoroscoop aan, er komt een labyrint van laurieren en een mythologisch belevingsbos. Dagelijks zijn er workshops ‘Natuurbeleving voor kinderen’ i.s.m. Bos+

 

boom-tevreden

 

SINT-PIETERSPLEIN / Verleden en toekomst


• Op het Sint-Amandplein kleedt florist Mark Colle de Anna-bar floraal in.

 

marc_Colle

 

• Het Sint-Pietersplein biedt een zinnenprikkelende voorstelling van de sierteeltsector met de focus op laurieren, rozen en rhododendrons. Innovatieve technieken worden toegelicht.

Hier vind je ook het paviljoen van de stad Gent met een maquette van een utopische groene stad.

 

vertikaaltuinieren

 

Warme-kas

 

Heden-Toekomst-Innovatie-3-

• In de Sint-Pieterskerk hangt een reusachtige bloemenluchter “Delirious with desire” van de internationaal bekende florist Tomas De Bruyne in samenwerking met Hitomi Gilliam (Canada/USA) en Natalia Zhizko (Rusland) een majestueuze bloemenluchter.

 

St-Pieters-Kerk-Gentse-Floralien-2

Het ontwerp van De Bruyne respecteert de architectuur van de St-Pieterskerk en voegt anderzijds moderne toetsen van kleurrijk kristal toe die verwijzen naar de glasramen. De zon in de koepel zorgt voor een sterk visueel en speels karakter zodat je op elk moment van de dag de bloemen op een andere manier ontdekt.

• In de pandgangen van de Sint-Pietersabdij ontmoeten bloemen en hoofdzonden elkaar in een compositie van floristen Moniek Van Den Berghe, Ivan Poelman, Jan De Ridder, Carmen Lucia, Françoise Van Donink en Carl Depuydt.

• Het binnenplein van het natuurmuseum ‘de Wereld van Kina’ wordt voor de gelegenheid verkaveld tot stadstuintjes.

Hier organiseren diverse verenigingen zoals VELT en Natuurpunt dagelijks workshops rond stadstuinieren over eetbare bloemen, de smultuinthuiscomposteren, vierkantemeter tuinieren enzovoorts.

• Ter gelegenheid van Floraliën 2016 maakte Bob Verschueren een kunstwerk voor de abdijtuin. Het werk draagt de naam Immigratie en is geïnspireerd op de werken van Muybridge (bekend om zijn fotoserie van een galopperend paard). Bob Verschueren omschrijft zijn werk als volgt: “Uit een reeks potten waarin de bloemen zich hadden teruggetrokken, ontsnappen ze en spreiden ze zich op de grond uit. Wat is de oorzaak?”

 

CITADELPARK / Een feest voor alle zintuigen


De Floraliën keren na 30 jaar terug naar hun roots: het Citadelpark.

• In het Citadelpark komen een aantal Inspiratietuinen rond thema’s als autisme, blinden en slechtzienden en burnout.

 

Vlaamse-tuinaannemer-3-

 

• In de Floraliënhal ligt de nadruk op de schoonheid van de plant. De groepsstand van AVBS zal een “landschap” zijn en geen “naast elkaar plaatsen” van individuele bravoure-stukken. Planten komen in hun intrinsieke schoonheid tot hun recht, door de context waarbinnen ze worden geplaatst. Bladcontrast is bepalend voor de combinaties. Dit grijpt terug op het principe van een Engelse border waarbij planten in een natuurlijk ogende orde worden samengebracht alsof de natuur het zelf had gemaakt.

Soberheid met een sterke eenduidige vormtaal is het motto. Zoals de hedendaagse tuin-trends aangeven: een complementariteit van sterke en strakke geometrie enerzijds en een natuurlijke “gestileerd wild” aandoende beplanting die ermee contrasteert anderzijds.

Het ganse landschap van de AVBS groepsstand bestaat uit verschillende kleurkamers of kleurzones. In die kamers zijn de kleuren op elkaar afgestemd. Elk van die kamers krijgt een thema-naam. Indische kamer, Zure kamer, Appelbloesem, Koude kamer… De bindende en ondersteunende kleur die alles aan elkaar hecht is zwart.

 

Bovenaanzicht-1

 

De regie is in handen van florist Geert Pattyn, en de tuinarchitecten Inge De Bruycker en Denis Dujardin, naar een concept van Erik Dhont.

• In de Arteveldezaal van het ICC worden dagelijks florale demontraties gegeven door onder meer de Amerikaanse topfloriste Laura Dowling, Gudrun Cottenier van Bloemschikschool De Groene Verbeelding, Ann Desmet van De Egelantier Bloemenschool Lut Verkinderen.

• In het Palmarium van de Plantentuin in Gent worden planten met straffe verhalen tentoongesteld. Planten met een bijzonder verhaal worden geselecteerd uit de doorgestuurde verhalen.

• Onder de noemer ‘Flower Power’ gaat het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) tien dagen lang op zoek naar het verband tussen kunst, natuur en ecologie. In het grote museumforum brengt bloemenkunstenaar Frederiek Van Pamel bloemenstillevens van de 17de tot de 20ste eeuw uit de MSK-collectie tot leven op een feestelijk aangeklede pronktafel.

Tegelijk brengen vier actuele kunstenaars hun plantaardige creaties in de zalen: Gerda Steiner en Jörg Lenzlinger bouwen een grandioze organische installatie die de bezoekers uitnodigt om weg te dromen bij een denkbeeldige wereld. Simryn Gill toont hoe planten papier worden en papier weer plantaardig wordt. En Gert Robijns brengt tussen van de historische grandeur van de museumcollectie een feeërieke presentatie van dwarrelende bloemblaadjes.

 

-c-Simryn-Gill

Alle foto’s: Floraliën

Informatie en tickets

Voor alle informatie en het online reserveren van tickets, kunt u terecht op de website van de Floraliën.