VLAM legt pop-uptuin aan in Aalst, Hasselt en Ieper
Een positieve bijdrage leveren aan het klimaat en biodiversiteit bevorderen kan door slimme keuzes te maken in je tuin. Met de pop-uptuinen in Aalst, Hasselt en Ieper toont VLAM vanaf maandag 31 augustus tot en met woensdag 30 september hoe een tuinarchitect en een tuinaannemer je hierbij kunnen helpen. De tuin focust op de thema’s klimaat en biodiversiteit en toont de expertise van de professionele tuinaannemer.
In Hasselt komt de pop-uptuin op het Capucienenplein, in Aalst op het Werfplein en in Ieper op het Stationsplein. De pop-uptuin is een unieke samenwerking tussen een tuinontwerper en een tuinaannemer. Hij bestaat uit drie verschillende tuintjes:
• een zonnige en zuiderse klimaattuin: hier komen zonnekloppers met intense kleuren als zonnehoed, geraniums en rozen aan bod. Siergrassen fungeren er als rustgevend bindmiddel tussen de verschillende kleurrijke planten.
• een schaduwtuin met groen-witte kleuren en pastelkleuren met daarin vaste planten die houden van halfschaduw of schaduw zoals varens, herfstanemonen en hortensia’s.
• een moestuin met fruitbomen, kruiden, kleinfruit en groenten in geel-oranje tinten.
In elke tuintje zorgen meerstammige bomen of hoogstambomen voor de noodzakelijke derde dimensie. Ze bieden eveneens een zalige schaduw bij warme dagen.
De tuintjes zijn mooi afgeboord en verbonden met elkaar door middel van een centraal paviljoen. Keermuren in hardhout vangen het niveauverschil op en creëren gezellige terrasjes. Borduren in cortenstaal tonen een voorbeeld van de hedendaagse trend in materialen die ook in de woningbouw terug te vinden zijn. Het geheel beslaat 160 m2. Er zijn infozuilen met toelichting bij de voorziene planten en materialen.
De pop-uptuin houdt rekening met voorzorgen tegen coronabesmetting. Zo zijn de zitmogelijkheden op voldoende afstand van elkaar voorzien. De tuin is ook toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking.
Klimaatproof tuinontwerp
Het ontwerp van de pop-uptuin is van het duo Inge De Bruycker en Inge Vanoverbeke. Beiden laten zich inspireren door de klimaatuitdagingen waar we voor staan en zetten dit om in een klimaatproof tuinontwerp. Inge De Bruycker vertelt: ‘De tuin die we ontworpen speelt in op de huidige tendens om heel sterk rekening te houden met duurzaamheid, biodiversiteit en circulariteit, elementen waar een tuinontwerper of tuinaannemer vroeger veel minder mee bezig diende te zijn.‘ Inge Vanoverbeke licht verder toe: ’Zo hebben we o.a. sterk gelet op de variatie van plantensoorten, beheer en omgang met (regen)water, doorlatende verharding, … We willen de bezoeker inspireren om zijn tuin naar een hoger niveau te tillen van op gebied van leefbaarheid, zodat het een lust voor plant, mens en dier wordt.’ Tuinen zoals de pop-uptuin in Ieper zouden beter bestand moeten zijn tegen weersextremen, die steeds vaker voorkomen.
Voor de realisatie van de pop-uptuin werken de tuinarchitecten samen met een professionele tuinaanlegger. In Hasselt is dat Bart Janssen, in Ieper Stijn Ameloot en in Aalst tuinaannemer Joris De Coninck.
Animatie
De pop-uptuin is er niet alleen om de inspiratie op te doen, je kan er ook terecht om te genieten van animatie of om een workshop bij te wonen. Dankzij een nauwe samenwerking met het stadsbestuur werd een mooie activiteitenkalender samengesteld die inspeelt op verschillende interesses: mindfullness, circusworkshop, workshop tai chi, EHBO-cursus,… De lokale verenigingen zetten hiervoor hun beste beentje voor. Je vindt de evenementenkalender van de pop-uptuin op www.tuinaannemer.be.