Vlaamse laurier erkend als Europese ‘Beschermde Geografische Aanduiding’

De Vlaamse laurier, een sierteeltproduct met een zeer lange traditie in Vlaanderen, heeft sinds 6 mei een Europese erkenning als ‘beschermde geografische aanduiding’.Momenteel zijn er nog elf siertelers in Vlaanderen die zich toeleggen op de teelt van laurier. Tien ervan hebben dit als enige teelt. Met een hoge kwaliteitsstandaard en een opvallende koudetolerantie is de Vlaamse laurier befaamd in binnen- en buitenland. Niet te verwonderen dat maar liefst 90% ervan bestemd is voor export.

De benaming “Vlaamse laurier” geniet dankzij deze erkenning nu bescherming, zowel in binnen- als buitenland. Alleen producten afkomstig uit het afgebakende geografische productiegebied en die voldoen aan alle eisen die zijn opgenomen in het productdossier, mogen de beschermde benaming gebruiken. De Vlaamse laurier is na de Gentse azalea in 2010 en een Hongaarse roos in 2012 het derde niet-eetbare product dat een Europese erkenning op zak heeft.
Topproduct Vlaamse sierteelt
De Vlaamse laurier is een perfect gesnoeide laurierboom met gave stam en mooie groene bladeren die minstens 5 jaar oud is en in een pot groeit. De plant wordt geteeld in de arrondissementen van Brugge, Gent, Eeklo, Roeselare en Tielt. Door de stek-van-stek-methode te hanteren, ontstaan er telkens nakomelingen die identiek zijn. Hierdoor is de morfologische variatie binnen één partij miniem en kan voortgewerkt worden met de beste moederplanten. Naast de bijzondere reproductiemethode, is ook het snoeien van de laurierbomen essentieel in de teelt de Vlaamse laurier. Door opeenvolgende snoeibeurten wordt een symmetrische snoeivorm bekomen. De meest courante snoeivormen zijn de piramides, de bollen en de zuilen.
De elf telers die de erkenning op zak hebben, brengen jaarlijks 105.000 laurierplanten op de markt. 90% daarvan wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Rusland, het Verenigd Koninkrijk en recent ook naar de olielanden. Gezien de planten opgekweekt worden in de eerder koude Vlaamse contreien, is de Vlaamse laurier veel koudetoleranter dan zijn zuiderse soortgenoten. Net die troef maakt de Vlaamse laurier populair in koudere landen.


Traditie

In Vlaanderen kent de laurier al sinds de 16e eeuw een generatielange traditie waarbij niet alleen de technische knowhow, maar ook het uitmuntende genetische materiaal wordt doorgegeven. De oudste berichtgevingen over de Vlaamse laurierteelt dateren van de 16e eeuw. Het “Cruydeboeck” van Rembert Dodoens maakte in 1554 immers al melding van de opvallende sterke laurier. Ook in het “Kruydtboeck” van Lobelius uit 1581 stond de laurier uit de regio rond Brugge bekend om zijn koudetolerantie en werd de stekmethode in detail besproken. In de 19e eeuw werd de Laurus nobilis bijzonder populair bij het grote publiek en ontstonden de eerste familiale laurierbedrijven. Vanaf de jaren ’50 nam de export naar het buitenland toe.

De Vlaamse laurier in de hoofdrol, van paleis tot WK
De Vlaamse laurier kent een grote decoratieve waarde en is zelfs het paradepaardje in de plantenverhuur. Hij wordt dan ook vaak gebruikt als sierplant op tentoonstellingen, festiviteiten, exposities, huwelijksfeesten en beurzen, in binnen- en buitenland.
Een bloemlezing:
– 900 Vlaamse laurieren speelden tijdens het WK voetbal in Duitsland een glansrijke match in 2006.
– Je kon verdwalen in een doolhof met Vlaamse laurieren, ontworpen voor Tommy Hilfiger in Amsterdam.
– Vele huwelijksfeesten werden opgefleurd door Vlaamse laurieren. Zo bijvoorbeeld dat van Louis Vuitton Moët Hennessy in Chateau d’Yquem of Lakshmi Mittal in Vaux-le-Vicomte. Uiteraard schitterde de Vlaamse laurier ook tijdens de huwelijken van Prins Filip en Prins Laurent van België.
– De Vlaamse laurier oogt zeer stijlvol en verdient dan ook zijn plaats in diverse paleizen en prestigieuze plekken. Naast de koningshuizen van Denemarken en België staat de Vlaamse laurier ook te pronken bij bijvoorbeeld het huis Cartier in St Petersburg, het Veilinghuis Christies in Parijs en de privéwoning van zangeres Madonna in Engeland.
– De Vlaamse laurier vormt ook de perfecte decoratie tijdens beurzen en evenementen. Zo werd tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling ‘de Floriade 2012’ in Nederland het dakterras van de Belgische stand versierd met de Vlaamse laurier. Daniël Ost, de bekendste Belgische bloemenkunstenaar richtte op vraag van de stad Brugge in 2010 een Vlaamse lauriertuin in op de Markt, waar 80.000 bezoekers konden van genieten.
– Ter voorbereiding van het Europese dossier werd de Brusselse Grote Markt in 2013 opgeluisterd met Vlaamse laurieren.

Info over de Vlaamse laurier vindt u op www.vlaamselaurier.eu