Vlaamse kweker bedenkt innovatie om kluiten zonder mes te ondersnijden

Boomkwekerij Wouters uit het Vlaamse Wuustwezel heeft een robot laten bouwen die onder andere automatisch kluiten kan ondersnijden. Voor de robot, die gebouwd is door Lommers Tuinbouwmachines, is een systeem bedacht naar aanleiding van technologie die de metaalindustrie gebruikt: een straal van zandkorrels snijdt onder zeer hoge druk metaalplaten door.

„Het snijdend en schurend effect van zandkorrels is ook te bereiken met een waterstraal”, zegt Antoine Wouters van Boomkwekerij Wouters. Onderdeel van zijn systeem is een spuitnozzle van slechts 0,2 mm diameter. „Ik denk dat we daarmee een druk van misschien wel 6.000 bar kunnen halen”, vertelt de Vlaamse kweker. „We hebben getest met een nozzle van 2 mm, de druk was toen vermoedelijk rond de 3.000 bar, niet normaal, zo hoog.”

Het systeem wordt aan de robot naast rondsteekschoppen gebouwd. Als die schoppen de grond in gaan, is het de bedoeling dat er een pin meedraait met daarop de spuitnozzle, zodat de kluit tegelijk wordt rondgestoken en ondersneden.

Groot voordeel van dit systeem is volgens Wouters, dat de planten kaarsrecht blijven staan. „Zodat planten die niet gerooid worden maar blijven staan, harder groeien”, aldus de kweker. „En we kunnen ze dan ook met gps blijven rondsnoeien.”

Dat laatste is een probleem na traditioneel ondersnijden met een mes. „Dan gaat het mes iets schuin omlaag, waardoor de plant wat schuin omhoog komt te staan. Dan kloppen de gps-coördinaten van de plant niet meer”, legt Wouters uit. „Je kunt ze dan niet meer gebruiken voor automatisch snoeien. En de planten groeien schuin minder hard.”

Bron: Hortipoint

%d bloggers liken dit: