Vlaamse Green deal moet tuinen groener en biodiverser maken

Vrijdag 13 november gaf Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir via een online event officieel de aftrap van de Green Deal Natuurlijke tuinen. De Green Deal natuurlijke tuinen zet in op meer biodiversiteit in Vlaanderen. Tuinen kunnen immers een belangrijke rol spelen voor het klimaat, biodiversiteit en welzijn indien deze op een natuurlijke wijze ingericht en beheerd worden. Natuurlijke tuinen bieden bovendien heel wat voordelen voor de sector, de tuineigenaar en de (in)directe leefomgeving.

Een essentieel onderdeel van het Vlaamse landschap bestaat uit tuinen. De twee miljoen tuinen in Vlaanderen beslaan negen procent van de oppervlakte. Ter vergelijking: de natuurgebieden beslaan drie procent en de bossen elf procent van het Vlaamse grondgebied. Tuinen kunnen dus een belangrijke rol spelen op het vlak van klimaat, waterschaarste, biodiversiteit en welzijn indien ze op een natuurlijke manier ingericht en beheerd worden.
Met deze Green Deal engageert de brede tuinsector zich om de tuinen in Vlaanderen duurzamer te maken. Aangezien tuinen een essentieel onderdeel uitmaken van het Vlaamse landschap, kunnen ze een belangrijke rol spelen op het vlak van klimaat, waterschaarste, biodiversiteit en welzijn. Zo zullen tuinarchitecten en tuinontwerpers planten kiezen in functie van de locatie en meer bomen in hun ontwerpen voorzien om te zorgen voor verkoeling. Tuinaannemers kunnen voor meer waterinfiltratie zorgen door de aanleg van wadi’s of poelen en de verharding te beperken. Via gepast tuinonderhoud zoals het lokaal composteren en een aangepast maaibeheer kunnen hoveniers zorgen voor een gezond en actief bodemleven. Groenvoorzieners engageren zich om streekeigen en natuurlijk gekweekte planten en bloemen te leveren. Lokale overheden en andere besturen dragen bij door het realiseren van voorbeeldtuinen en het informeren van hun inwoners.

De deal is ondertekend door meer dan 100 bedrijven en organisaties waaronder tuinarchitecten en -ontwerpers, tuinaannemers, groenvoorzieners en lokale besturen.

De Green Deal Natuurlijke tuinen komt er op initiatief van Kenniscentrum tuin+ (Erasmushogeschool Brussel), de Belgische Vereniging van Tuin- en Landschapsarchitecten (BVTL), de Belgische Federatie Groenvoorzieners (BFG), Groen Groeien, het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners (AVBS), het Proefcentrum voor de sierteelt (PCS) en Landelijke Gilden met ondersteuning van het Vlaams Departement Omgeving.

Klik hier voor meer info over de Green Deal natuurlijke tuinen.