Vijf genomineerden voor Prijs Publieke Ruimte

Tijdens het Congres Publieke Ruimte op 30 maart 2017 vindt de tiende uitreiking plaats van de prestigieuze Prijs Publieke Ruimte. Vijf projecten werden geselecteerd.

Sinds 2008 zet Infopunt Publieke Ruimte de beste openbare ruimten in Vlaanderen en Brussel in de bloemetjes. Een onafhankelijke vakjury selecteert uit alle inzendingen voor het praktijkboek Publieke Ruimte vijf projecten.


 

1. Rik Wouterstuin Mechelen

Mechelen is dan wel omringd door enkele belangrijke natuurreservaten, toch is er in de historische binnenstad en de 19de-eeuwse woongordel een belangrijk tekort aan parken en publieke tuinen. Als antwoord hierop ging de stad in 2013 van start met de opmaak en de uitvoering van een masterplan Tuinen en Parken. De Rik Wouterstuin is één van de eerste realisaties die hieruit voortvloeien.

 

Lees hier meer

 

2. Spoor Oost Antwerpen
De voormalige containerterminal op de site Spoor Oost is in maart 2016 opengesteld als nieuwe publieke ruimte. Er kunnen evenementen plaatsvinden, ze doet bij Sportpaleis-evenementen dienst als parking en ze functioneert permanent als open en groene ruimte voor de buurt. Dit is een tijdelijke invulling, op middellange termijn zal hier een nieuw stadsproject ontwikkeld worden.

 

Lees hier meer

 

3. Buurtpark De Porre, Gentbrugge
Op de voormalige industriële site De Porre in Gentbrugge maakte de Stad Gent ruimte vrij voor een groenzone. Door het meenemen van de geschiedenis van de site, het behoud van waardevolle muren en gebouwen, en de inbreng van groen en verharding kwam een nieuw park tot leven in de wijk Moscou-Vogelhoek.

 

Lees hier meer

 

4. Kunstkerk Bossuit, Avelgem
De leegstaande kerk van Bossuit kreeg een opmerkelijke en gesmaakte nieuwe bestemming. Ze is omgevormd tot een kunstige ruïne die dienst doet als publieke ruimte in open lucht en als nieuwe landmark aan de Schelde. De Kunstkerk Bossuit won de ‘Prijs Wivina Demeester voor excellent bouwheerschap 2016’ in de categorie ‘Kunst in opdracht’.

 

Lees hier meer

 

5. Kapucijnenvoer, Leuven
De historische Voer, een zijriviertje van de Dijle, is na meer dan een eeuw overwelving weer opengelegd. De Kapucijnenvoer is nu een aangename, groene verblijfsruimte. De chaotische verkeerssituatie is aangepakt en er werd een veilige schakel in de fietsas tussen de binnenstad, het sportkot en de Arenbergcampus gecreëerd.