Verkoop fruitbomen geëxplodeerd vorig jaar

De verkoop van fruitbomen in Vlaanderen loopt als een tierelier. Telers zien al jaren een opgaande markt, maar door corona is de verkoop geëxplodeerd. Telers waren in het najaar al uitverkocht en kunnen in de wintermaanden de vraag niet bijhouden of verkopen jongere fruitbomen.

Bij de Boomgaardenstichting in Kortessem is de verkoop van fruitbomen bijna verdubbeld, vertelt een woordvoerder van de vereniging die zich inzet voor pomologie, fruittuin-, boomgaard- en landschapsbeheer. De Boomgaardenstichting, die oude boomvariëteiten centraal zet, heeft zelf een boomkwekerijtak.


De afgelopen jaren was er al sprake van een gestage groei door de populariteit van de ‘eetbare tuin’, maar door corona is dit effect nog eens versterkt, vertelt de woordvoerder. “Door het beperkte aanbod zijn wij jongere bomen gaan verkopen, bijvoorbeeld eenjarige in plaats van driejarige bomen.”

Ook bij kleine tuinen in trek

De Limburgse stichting constateert een opvallende interesse van eigenaars met kleine tuintjes, iets wat voordien minder zichtbaar was. “Door corona is men de eigen tuin meer gaan waarderen en is ook de interesse in de natuur toegenomen”, klinkt het.

Een andere factor die zou meespelen, is de opwarming van de aarde en de terugkerende warme zomers. Een fruitboom zorgt voor schaduw in de tuin en fungeert als een natuurlijke parasol. Ook hier heeft corona mogelijks een rol gespeeld, omdat mensen door de overheidsmaatregelen en reisbeperkingen noodgedwongen meer in eigen tuin hebben doorgebracht.

De explosieve vraagstijging naar hoogstammige fruitbomen, maar ook zachtfruit, is sectorbreed merkbaar, aldus de Vlaamse sierteelt- en groenfederatie AVBS. “Wij krijgen van alle leden signalen dat de verkoop zeer goed draait”, laat secretaris Miet Poppe weten. Zij stelt vast dat de telers de vraag niet kunnen bijbenen. “Daarbij is de teelt van hoogstammige fruitbomen een moeilijke teelt die je er niet zomaar bijneemt”, verklaart zij waarom het niet waarschijnlijk is dat Vlaamse telers op korte termijn kunnen schakelen.

In het najaar al uitverkocht

Ook Calle Plant uit Wetteren spreekt van een zeer goede markt. “Er is meer vraag dan aanbod”, aldus mede-zaakvoerder Thomas Calle. “Bij ons zijn de meeste bomen dit najaar al verkocht, waardoor we nu nauwelijks meer aanbod hebben. Alhoewel er al langer sprake was van een groei, lag dit in andere jaren toch anders.” De verkoop van fruitbomen loopt tot maart. Bomen kunnen geplant worden totdat zij in blad komen.

“Mensen zijn door corona hun tuin nog meer gaan waarderen en bovendien is een appel uit eigen boomgaard natuurlijk lekkerder”, verklaart ook Calle de goede verkoopcijfers. Miet Poppe van AVBS oppert ook nog een opmerkelijk psychologisch effect dat meespeelt: “Ik heb wel eens gehoord dat mensen in crisistijden meer aandacht aan zelfvoorzienendheid besteden.”

Ondanks de sterke stijging van de vraag, is er van een verdubbeling van de verkoop bij Calle Plant overigens geen sprake. “Dat is onmogelijk. We hebben gewoon niet meer bomen en kunnen daar ook niet op korte termijn aan geraken.” De opkweek van hoogstammige fruitboompjes neemt zo’n drie tot vier jaar in beslag. “En je weet niet of de trend zich voortzet of juist afneemt”, schetst Calle het dilemma.

Niettegenstaande deze onzekerheid is de boomkweker bezig zich verder te specialisteren in de teelt van fruitbomen. Het bedrijf heeft vestigingen in Lochristi, Weteren en Oosterzele en heeft 17.000 artikelen en zo’n 5000 cultivars in productie, waaronder fruitbomen, loofbomen, sierstruiken, haagplanten, rododendrons.

Bron: vilt.be