Utrechtse nieuwbouwwijk krijgt wateropvangtuin

Voor een groot bouwproject in de nieuwe wijk Leeuwesteyn in Utrecht Leidsche Rijn heeft Lodewijk Baljon Landschapsarchitecten een bijzondere binnentuin ontworpen waarin de wateropvang zichtbaar wordt gemaakt. Inspiratie vormde het thema STROOM: een voortdurende beweging die de verschillende plekken vormt en samenbindt.

Het hof, met 45 bijzonder duurzame woningen, omsluit een gezamenlijke binnentuin. Rondom het bouwveld is een hoogteverschil van een meter. Dit hoogteverschil is benut voor de half verdiepte parkeergarage. In het ontwerp is het hoogteverschil nog eens extra benadrukt door er twee niveaus aan toe te voegen.

De hoogteverschillen zorgen voor een speelse en bijzondere beleving van de binnentuin. Marita Koch van LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten: “De hoogteverschillen zorgen voor een speelse en bijzondere beleving van de binnentuin. Het nodigt uit om naar buiten te gaan. Daarnaast bieden de niveaus extra privacy in de privétuinen en stimuleren ze op een simpele manier de dagelijkse beweging. De beplanting van grassen, struiken en bloemen versterkt de sfeer en het gebruik van de binnentuin.”

Slimme waterberging 
Een ingenieus systeem van watermuren, tuinbakken gevuld met lavasplit en wadi’s zorgen ervoor dat regenwater in het bouwblok gefaseerd wordt opgevangen. Dit voorkomt overlast in de omgeving en verlicht de druk op het rioolnetwerk. Het opgevangen water kunnen bewoners gebruiken voor het bewateren van planten in zowel de privétuinen als in de collectieve tuin. Marita Koch: “Het vertraagd afgeven en het zichtbaar overstorten van het water in de wadi draagt bij aan de bewustwording van duurzaam omgaan met water. Ook is de wadi voor kinderen een geweldige plek om te spelen. Ze leren er spelenderwijs wat de kracht van water is.”

Het nieuwbouwproject werd ontwikkeld door Projectontwikkelaar Blauwhoed, Klaassen Groep, KOW Architectenarchitecten en LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten.