Utrecht / Bushokjes met groendak

De Nederlandse gemeente Utrecht heeft meer dan 300 bushokjes geplaatst met sedumdak. De haltes moeten helpen de luchtkwaliteit te verbeteren en de biodiversiteit in de stad te vergroten.

De sedumplanten die op het dak geplaatst zijn, zijn aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere bestuivers. Epsilon produceerde de bushaltes in opdracht van Clear Channel. Hierbij maakte het bedrijf gebruik van Mobiroof-cassettes. Dat is een kliksysteem van kant en klare cassettes met een mix van zes tot acht verschillende sedumplanten. De vetplantjes kunnen goed tegen droogte en vragen daarnaast nauwelijks onderhoud. Het sedum vangt fijnstof af en verbetert zo de luchtkwaliteit in de stad. De cassettes vangen tevens regenwater op, waardoor de straten minder snel blank staan na hoosbuien.

Naast groene daken zijn de bushokjes van meer duurzame toepassingen voorzien. Zo bevatten de hokjes bamboe bankjes, zonnepanelen en LED-verlichting. De bodemplaat is vervaardigd van gerecycled beton.
De duurzame bushokjes sluiten aan bij de ambitie van Utrecht om een groene, sociale stad te worden. Utrecht subsidieert onder meer groene daken met een omvang van minimaal twintig vierkante meter.

Ook in Apeldoorn en Ede krijgen de bushokjes een groendak.