Op 25 maart 2022 opende Vaccinopolis de deuren. In het unieke vaccinonderzoekscentrum op Campus Drie Eiken in Antwerpen zullen vaccins tegen allerhande ziekteverwekkers worden uitgetest, wat de strijd tegen nieuwe én bestaande ziektes verder kan versnellen.

In het nagelnieuwe Vaccinopolis-complex zullen de studies van het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties uitgevoerd en opgevolgd worden. Vaccinopolis telt dertig bedden. Bij sommige studies zullen de testpersonen enkele weken in volledige quarantaine verblijven. Dat gebeurt enerzijds uit veiligheidsoverwegingen: de ziekteverwekkers mogen uiteraard geen vrij spel krijgen in de maatschappij. Anderzijds kunnen de vrijwilligers zo optimaal van nabij opgevolgd worden.

De federale overheid investeerde 20 miljoen euro in Vaccinopolis en in het Institute for Medical Immunology van de ULB. Er wordt nauw samengewerkt met de Brusselse universiteit: zij gooit hoge ogen wat menselijke vaccinimmunologie betreft en doet dit voortaan vanuit een hoogstaand immunologisch laboratorium. Ook privépartners investeerden in de realisatie van Vaccinopolis. Vanuit het relanceplan van de Vlaamse overheid werd eveneens 5,3 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de uitbouw van een innovatie-ecosysteem in pandemiebestrijding.

Proof of the sum, Exilab, Abstract Architecten, burO Groen en Establis waren verantwoordelijk voor het integrale ontwerp. De realisatie was in handen van Jansen Building Group, Jansen Cleanrooms en Cordeel.

Groen landschap

burO Groen uit Roeselare was verantwoordelijk voor de buiteninrichting. “Het al aanwezige, maar summiere landschap wensen we te behouden en zodoende te versterken door te werken met een divers aanbod van groenvormen, groentinten, bloeivormen en bloeitinten. We versterken het groen door te kiezen voor materialisatie die eenlijnig en ingetogen is.” aldus burO Groen. “We ontwerpen een concept waarbij alle zijden in het groen zullen worden opgetrokken voor een optimaal beeldkwaliteit. De eenheid die we herstellen in het landschap zal zich letterlijk en figuurlijk spiegelen in het gebouw. Zo krijgen we een aantrekkelijke gevel met nog aantrekkelijkere zichten, zowel van binnen- als van buitenuit.

Parkeren is mogelijk onder het gebouw. De omliggende omgeving is dus vrij van parking, zo creëren we een voorplein die mee opgaat in de plint. We behouden het open karakter van het landschap, introduceren lichte herprofileringen zodanig dat we het gebouw landschappelijk kunnen integreren en een sterk waterretentieverhaal kunnen inwerken. De wateropvang zal dankzij de implementatie van een microreliëf langs alle verharde zones, opgevangen en getransporteerd worden naar een grotere buffer. Het grasland laten we cultiveren door de landbouwers zodat we hier een hooilandschap bekomen.”