Twee nieuwe Belgische testlocaties voor Excellence Roses

De afgelopen jaren zijn steeds meer nieuwe rozen ingediend voor de keuringen van Excellence Roses. Er komen ook twee nieuwe Belgische testlocaties: Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas en de rozentuin in het Vrijbroekpark in Mechelen.

 

Het keurmerk ‘Excellence Roses’ is in 2013 in het leven geroepen. Excellence rozen vormen een sortiment van tuinrozenrassen dat aan een aantal strenge keuringseisen voldoet. Het zijn gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die een grote ziekteresistentie bezitten en zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven bij eindgebruikers.

Drie jaar lang, 4 keer per jaar, worden de Excellence-rozen in diverse Rosaria in Nederland en België beoordeeld op basis van strenge criteria. De belangrijkste eigenschappen van deze rozen zijn: goede gezondheid, bloeirijkheid, groeikracht, vorm & kleur en zelfschoning van uitgebloeide bloemen. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) coördineert de keuringen en verwerkt de resultaten.

Het assortiment bestaat momenteel uit 49 rozen van diverse types: grootbloemig, trosrozen, miniatuur-rozen, moderne heesterrozen en klimrozen. Hier vindt u de volledige lijst van Excellence Rozen.

Nieuwe locaties

Momenteel vinden de keuringen voor Excellence Roses plaats in vier rosaria in Nederland en België: De Rozenhof Lottum, rosarium Winschoten, rosarium Boskoop en het Proefcentrum voor Sierteelt in Destelbergen. Dit jaar komen daar twee Belgische locaties bij: Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas en de rozentuin in het Vrijbroekpark in Mechelen.

Nieuw plantseizoen

Dit plantseizoen zijn er maar liefst 28 nieuwe rozen aangeplant. De rozen zijn afkomstig van tien veredelaars uit binnen- en buitenland. Dit jaar komen er twee locaties in België bij. De nieuwe inzendingen zijn verdeeld over alle rozengroepen. De meeste ingezonden rozen betreffen heesterrozen (8), gevolgd door Floribunda’s (7) en Theehybriden (7). Daarna volgen kleinere aantallen klimrozen (2), bodembedekkers (2), miniatuurroos (1) en patioroos (1). Het aantal inzendingen varieert van 1 tot 5 per veredelaar.

Meer info: anthos.org