‘Tuintrends 2021’ voor een eigentijdse tuin

De (Nederlandse) groenbranche heeft de tuintrends voor 2021 bekend gemaakt.

Menselijkheid en respect voor de natuur zijn belangrijke pijlers binnen de huidige tijdgeest. De mens beschouwt zichzelf als het middelpunt en heeft behoefte aan hyperpersoonlijke merken. Anderzijds streven we naar een inclusieve samenleving, waarin iedereen ongeacht afkomst, ras, gender of handicap gelijke kansen heeft. In het verlengde daarvan zijn stereotyperingen uit den boze. Veranderen is het devies. Haaks op de individuele tendens staat ook de wil om sociale en klimaatproblemen gezamenlijk aan te pakken. Er is volop aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en goed watermanagement. Door corona is er bovendien een digitale versnelling ontstaan en een focus op ons huis en directe omgeving.


Trendwatcher Aafje Nijman heeft die tijdgeest vertaald naar drie trendtuinen. De trendtuinen van 2021 dienen ter inspiratie met als doel een prettige, groene en gezonde woonomgeving voor mens en dier.

1. De Zachte Veilige Tuin

De voortschrijdende technologie en de klimaatproblematiek maken ons angstig, we hebben behoefte aan vriendelijkheid, vertrouwen en herkenbaarheid. Menselijkheid is nu belangrijker dan ooit. Deze tendensen liggen ten grondslag aan de stijltrend ‘Human Touch’: een tuin die een veilig gevoel en bekend beeld oproept. Je wilt jezelf omarmd weten, afgeronde en organische vormen versterken dit.

Een warm kleurenpalet van lichte en donkere tinten intensiveren de zachte uitstraling, waardoor iedereen zich extra op zijn gemak voelt. Een belangrijke accentkleur is roze. In de Zachte Veilige Tuin vormen gras, slingerende borders en afgeronde meubelen een uitnodigend geheel. De planten zijn huidkleurig zoals purperklokje (Heuchera) en beweeglijk en transparant als siergrassen. Rijkbloeiende hortensia’s (Hydrangea) zorgen voor kleuraccenten. De ronde potten geven het geheel een huiselijke uitstraling. Het gezellige zitje is van beton, maar doet zacht aan.

Vaste planten: purperklokje (Heuchera Marmalade), lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides Hameln), Japanse zegge (Carex oshimensis Everlime), trompetkruid (Strobilanthes Brunetthy), hemelse bamboe (Nandina domestica Obsessed).

Bomen/haag: Perzisch ijzerhout (Parrotia persica), Noorse esdoorn (Acer platanoides ‘Crimson Sentry’), Portugese laurier (Prunus lusitanica Augustifolia).

 

2. De Biotoop Tuin

Door de klimaatverandering en de pandemie worden we ons ervan bewust dat er iets moet veranderen. Onbekommerd consumeren is niet meer van deze tijd. Thema’s als duurzaamheid en natuur zijn van toenemend belang. De natuur laat zich niet langer negeren, groen telt mee en duurzaam is hip. We willen een positieve bijdrage aan het klimaat te leveren.

In de tuin kun je een stukje natuur creëren, waarin je je helemaal kunt afzonderen. Een ideale omgeving om tot rust te komen en om ongestoord te werken. Biodiversiteit en wateropvang zijn belangrijk en zo kun je de tuin als een klein ecosysteem inrichten. Dat zien we terug in de natuurlijke, bijna verwilderde tuin.

De beschutte Biotooptuin bevat veel hoge planten (zoals siergrassen) die je behaaglijk omringen. Door het gebruikte grind kan regenwater snel de bodem inzakken, maar het wordt ook opgevangen in de minivijver met waterplanten. De schuttingen van beton en riet geven de tuin een extra ambachtelijke en duurzame uitstraling. Meisjesogen (Coreopsis) zorgen voor een vrolijk geelaccent tussen het welig groen.

Vaste planten: meisjesogen (Coreopsis verticillata Moonbeam), lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides Hameln), ijzervaren (Cyrtomium), tongvaren (Asplenium), naaldvaren (Polystichum), akelei (Aquilegia Festuca glauca ‘Intense Blue’), blauw schapengras, pijlkruid (Sagittaria sagittifolia).

Boom: Japanse storaxboom (Styrax japonicus).

3. Eigenzinnige Patiotuin


De wereld is volop in beweging. Op het gebied van economie, ecologie en globalisering vinden grote veranderingen plaats. We slikken die veranderingen niet voor zoete koek. Ook in de tuin is de zoektocht naar nieuwe verhoudingen zichtbaar. De vertrouwde indeling gaat letterlijk op de schop. Kleine halfomsloten ruimten, trappen en verhogingen maken van de buitenruimte een nieuw, speels geheel. Door de hoogteverschillen is het zicht op de tuin steeds anders. Door te experimenteren met de bakken en de planten blijft de tuin spannend. De monochrome, krachtige kleurvlakken, de geometrische vormen, een trapje naar de toekomst én het ronde venster als doorkijk naar die toekomst, is deze patiotuin voor mensen die de nieuwe tijd omarmen. Kleurrijke planten als zonnebloem (Helianthus), dahlia, vlambloem (Phlox) en hortensia (Hydrangea) staan prachtig bij de blauwe en roestbruine tinten. Een designmeubel maakt het af.

Vaste planten: floks, vlambloem (Phlox Fashionably Lavender Ice), Japanse zegge (Carex oshimensis Everlime), hortensia’s (Hydrangea), purperklokje (Heuchera Fire Chief), ijzervaren (Cyrtomium), sierdruif (Vitis vinifera ‘Purpurea’), sierappel (Malus toringo ‘Freja’), zonnebloem (Helianthus decapetalus Solleil d’Or), dahlia, klimop (Hedera).

Boom: steenlinde (Phillyrea angustifolia)

tuinbranche.nl