Triennale Brugge 2018 / Liquid City-Vloeibare Stad

Van 5 mei tot 16 september 2018 verschijnen indrukwekkende constructies van hedendaagse kunstenaars en architecten in de historische binnenstad van Brugge. Triënnale Brugge 2018| Liquid City – Vloeibare Stad haakt in op het thema van 2015, waarbij er werd nagedacht over de stad als een megapolis. Alleen gaat het nu nog een stapje verder: hoe flexibel, ‘vloeibaar’, weerbaar, kan een historische stad als Brugge zijn in een tijd waar niets nog zeker lijkt?

Het thema Liquid City – Vloeibare Stad is onder meer geïnspireerd door het boek Vloeibare tijden, geschreven door de Poolse socioloog en filosoof Zygmunt Bauman (+2017). In het boek omschrijft Bauman een wereld in verandering, waarin de huidige samenleving wordt uitgedaagd om te gaan met de constante stroom aan informatie en innovatie. We moeten steeds flexibeler zijn, kort op de bal spelen, zonder echt te weten wat de toekomst brengt.


 

 

Water

Veel kunstenaars en architecten lieten zich inspireren door het water dat letterlijk de stad doorkruist en omringt. Het water, dat ooit voor Brugges wereldfaam zorgde, wordt een metafoor voor Liquid City. Een vijftiental kunstwerken, installaties, ontmoetingsplekken zullen doorheen de binnenstad worden opgebouwd en zo een parcours vormen dat mensen op onverwachte plekken samenbrengt. Want laat dat net een van de doelstellingen zijn van Triënnale Brugge 2018: ontmoetingen genereren; mensen uitdagen om de kunstwerken niet alleen te bezichtigen, maar te ‘beleven’ en deel uit te maken van het creatieve proces.

Het kunstenparcours Triënnale Brugge 2018

• Jarosław Kozakiewicz (PL), BRUG – Groenerei

Twee gezichten ontmoeten elkaar, in een kus op het water. Ze creëren er een plek waar nieuwe – soms onverwachte – ontmoetingen plaatsvinden.

• Wesley Meuris (BE), UrbanModeL – Burg

Waar kan je nieuwkomers of bezoekers het best ontvangen en hen leren ontmoeten? Dit paviljoen brengt de onderdelen van de ideale gastvrije ruimte samen in een artistieke analyse.

• Renato Nicolodi (BE), ACHERON I – Langerei ter hoogte van de Duinenbrug

In het midden van de Langerei lijkt een monumentale sculptuur te drijven, een poort naar de onderwereld?

• NLÉ — Kunlé Adeyemi (NG-NL), MFS III – Minne Floating School – Minnewater
In 2016 won NLÉ de Zilveren Leeuw met zijn Floating School in Venetië. Voor Brugge verfijnde hij de installatie tot een drijvende klas met zicht op een van Brugges mooiste parken.

• OBBA (KR), The Floating Island – Langerei ter hoogte van de Snaggaardbrug

OBBA geeft een nieuwe dimensie aan architectuur en verlegt haar grenzen. In Brugge maakt het bureau ruimte voor een nieuwe wandeling, op het water! Nestel je en beleef de stad vanuit een geheel nieuw perspectief terwijl de Reien onder je door kabbelen.

• Roxy Paine (USA), Ground Fault – Langerei ter hoogte van de Spiegelrei

Natuur en technologie. Twee uitersten, samengebracht in een matglanzende metalen sculptuur, vinden elkaar in de wortels van hun bestaan en herinneren ons eraan dat net deze verbindingen communicatie mogelijk maken.

• John Powers (USA), Lanchals – Minneboplein
Lanchals leidt je tot diep in de binnenstad. De vijftien meter hoge structuur, opgebouwd uit zorgvuldig gestapelde modules, markeert een verborgen plekje van rust in de stad.

• raumlabor (DE), House of Time – Site DuPont, Wulpenstraat
House of Time staat symbool voor een plek van rust, ontmoeting en co-creatie. Een jaar lang gaan jongeren onder begeleiding aan de slag om zich de plek eigen te maken en om te bouwen tot een plaats waar alles kan en niets moet.

• Rotor (BE), The Case of the Mitten Crab – Zeebrugge strand en Poortersloge, Academiestraat Brugge
De Chinese wolhandkrab, een exoot in de Brugse wateren. Volg het doen en laten van deze krab tot in Zeebrugge!

 

• Ruimteveldwerk (BE), G.O.D. – Garenmarkt

Brugse Godshuizen als Sint-Trudo staan bekend als stilteplekken. Maar wat betekent stilte? Absolute stilte, waar er ruimte is om elkaar ongestoord te ontmoeten?

• Tomás Saraceno (AR), Bruges Aerocene Tower – Poortersloge, Academiestraat

Saraceno droomt van een toekomst met vliegende steden, die energieneutraal zweven op zonne- en windenergie. Prototypes stuurt hij de lucht in en laat hij filmen.

• selgascano: Jose Selgas & Lucia Cano (ES), – Coupure

Ontmoet, geniet en raak betoverd door het kleurrijke paviljoen van het Spaanse architectenduo selgascano, een nieuwe zomerse ontmoetingsplek op het water.

 

• Monir Shahroudy Farmanfarmaian (IR), Fountain of Life – Grootseminarie, Potterierei

De Iraanse kunstenares brengt een verbeelding van de ideale stad. De toren, opgebouwd uit repetitieve geometrische kristalstructuren, geïnspireerd op motieven uit het mystieke soefisme, weerspiegelt onze ideeën en dromen voor een nieuwe samenleving.

• StudioKCA (USA), Skyscraper (the Bruges Whale) – Spiegelrei ter hoogte van het Jan Van Eyckplein
Het standbeeld van Jan Van Eyck staat oog in oog met een blauwe vinvis, een gigantische sculptuur die is opgebouwd uit afvalmateriaal, verzameld uit de plastic soup die dagelijks een bedreiging vormt voor alle leven op aarde.

• Peter Van Driessche — Atelier4 (BE), Infinity²³ – Bakkersrei ter hoogte van Congrescentrum Oud Sint-Jan
Hoe zullen we wonen, werken en leven als de zeespiegel blijft stijgen en hele districten onder water komen te staan? Ervaar een nieuwe vorm van stedelijkheid op het water.

www.triennalebrugge.be