Tivoliwijk in Laken uitgeroepen tot duurzaamste wijk ter wereld

De Tivoliwijk in Laken is uitgeroepen tot de meest duurzame wijk ter wereld. Het heeft de hoogste score ooit gehaald op het wijkcertificaat BREEAM. BREEAM is een instrument dat de duurzaamheid bepaalt van gebouwen en wijken. Het staat voor ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’.  Tivoli behaalde een uitzonderlijke score van 95%, en is bovendien de eerste wijk in de Benelux die het certificaat behaalt.

Het project heet GreenCity en is de voorbije jaren opgetrokken in de wijk begrensd door de Molenbeek-, Wautier-, Tivoli- en Claessensstraat. Eerst werd het participatief bedrijfsgebouw Greenbizz opgetrokken, daarna volgden 400 passieve en nulenergiewoningen, met kleine handelszaken, crèches en gemeenschappelijke ontmoetingsruimten.

Tivoli GreenCity heeft de hoge score bereikt omdat het volledig de kaart trekt van duurzaamheid: binnentuinen met inheemse plantensoorten, groengevels, zonnepanelen, zachte mobiliteit met een autoloze zone, parkeergarages met ingang aan de buitenkant van de wijk, grote en handige fietsparkings, infiltratiebekkens voor het regenwater, een warmtenet voor de verwarming van de huizen.

Dit certificaat is een bijkomende bevestiging van de pioniersrol die het Brussels Gewest speelt. Greencity is een project van de ontwikkelingsmaatschappij Citydev.brussels. Leefmilieu Brussel ondersteunde het project onder andere via de projectoproep Be Circular, waarbij het bestaande Belgacom-gebouw grotendeels werd behouden en oude bouwmaterialen werden gerecupereerd.