Tentoonstelling / De tuinlandschappen van Fürsten Pückler [VIDEO]
Tot 18 september 2016 loopt in de Bundeskunsthalle in Bonn de tentoonstelling Parkomania. De tentoonstelling brengt een hommage aan de excentrieke Duitse aristocraat en tuinontwerper Hermann, Prince Pückler-Muskau (1785-1871), die de beroemde tuinen van Bad Muskau/Łęknica, Babelsberg in Potsdam en Branitz ontwierp.
Twee van de door von Pückler-Muskau in Engelse stijl aangelegde tuinen staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst: de tuinen van Bad Muskau en Babelsberg bij Potsdam. Ze worden beide gerekend tot de hoogtepunten van de negentiende-eeuwse Europese landschapsarchitectuur.
Na afloop van de Napoleontische oorlogen in 1815, verbleef Pücker een jaar in Engeland waar hij onder de indruk raakte van de Engelse landschapsarchitectuur. Dit was de aanleiding om het Fürst-Pückler-Park aan te leggen in Muskau, een heerlijkheid die hij van zijn moeder had geërfd. De tuin van Slot Muskau werd een regelrechte sensatie en een voorbeeld voor andere tuinen. Pückler’s reputatie was meteen gevestigd. Zijn visie op tuinen legde Pückler vast in het boek Andeutungen über Landschaftsgärtnerei, dat in 1834 verscheen. Zijn stijl was veel losser en natuurlijker dan de tot dan toe wat stijve Duitse interpretatie van Engels tuindesign.
Pücklers passie voor tuinaanleg, vrouwen en luxe bracht hem in financiële moeilijkheden en in 1845 moest hij Muskau verkopen aan Prins Willem Frederik van Oranje-Nassau, de jongere broer van de Nederlandse koning Willem II. Prins Frederik was een van de rijkste mannen van Europa en betaalde de voor die tijd enorme som van 1,7 miljoen thalers.
Prins Frederik schakelde Pückler ook in om de tuinen van zijn Wassenaarse landgoederen onder handen te nemen, zoals De Paauw, tegenwoordig het stadhuis van Wassenaar, en het vlakbij gelegen De Raephorst, eigendom van prinses Beatrix.
Na de verkoop van Muskau verhuisde Pückler naar zijn landgoed Branitz bij Cottbus. Daar zou hij tot zijn dood op 86-jarige leeftijd in 1871 aan het bijhorende park blijven werken. Een areaal van 600 hectare landbouwgrond werd veranderd in een prachtige tuin.
De excentrieke dandy, militair, landschapsarchitect en reisschrijver leefde in Duitsland vooral voort in een naar hem vernoemd type ijs: Fürst Pückler Eis. Het ijs bestaat uit een bruine, witte of gele en roze laag, meestal chocolade, vanille of ananas en aardbei.
Parkomanie
De boeiende tentoonstelling ‘Parkomanie. Die Gartenlandschaften des Fürsten Pückler’ in de Bundeskunsthalle in Bonne is net zo veelzijdig als Pückler zelf was. Met 250 objecten van 30 musea en stichtingen, waaronder schilderijen, tekeningen, lithografieën, manuscripten, 3D-video’s en voorwerpen, wordt een goed beeld geschetst van de kleurrijke vorst met de groene vingers.
Daktuin
Op het dak van de Bundeskunsthalle is ook een tijdelijke daktuin aangelegd gebaseerd op de ideeën en technieken van Prins Pückler, compleet met een replica van een waterbassin en van de rozenpergola uit Muskau.
Meer informatie over Hermann, Prince Pückler-Muskau vindt u hier.