Tentoonstelling over eeuwenoude herbaria en groen erfgoed

In het Erfgoedcentrum van de provinciale erfgoedsite Ename loopt momenteel een nieuwe tentoonstelling: ‘Planten persen & landschappen lezen’. Er is ook een bijbehorend kinderaanbod.

Een eerste deel van de tentoonstelling richt de schijnwerpers op herbaria. Het jagen en verzamelen in de natuur zit natuurlijk al van in het begin in de genen van de mens. Tijdens de Victoriaanse tijd bevond de plantengekte zich op een hoogtepunt. Een voorbeeld is het herbarium van Charles Van Hoorebeke wat de UGent en Provincie Oost-Vlaanderen uitplozen in het project ‘Florient’. Maar de tentoonstellingsmakers konden ook nog enkele andere authentieke herbaria van honderden jaren oud bemachtigen die nog nooit eerder te zien waren. Prachtige curiosa die je oog in oog laten staan met verstilde bloemen en planten. Dit fragiele erfgoed is ook een heel rijke bron van informatie en van biodiversiteit, een ware tijdscapsule.


Een tweede deel van de tentoonstelling richt de blik naar buiten, naar het Bos t’Ename. Dit eeuwenoude bos is een nog levende bron van biodiversiteit. 12 000 jaar geschiedenis leeft door in de bomen, struiken en kruiden die er vandaag nog staan, en degene die in herbaria bewaard werden. Al jarenlang werken groene pioniers aan de instandhouding van dit beschermde landschap. In de tentoonstelling krijgt men nog nooit getoonde en originele objecten te zien. Zoals een bewaard stuk subgefossiliseerd eikenhout van het Verdronken Bos van Ename van circa 7 000 jaar oud en Romeinse zilveren muntstukken en archiefstukken uit de abdij. De vele fantastische foto’s overhalen de bezoeker zeker om de natuurpracht zelf te gaan ontdekken in het Bos t’Ename, op wandelafstand van de tentoonstelling in het Erfgoedcentrum.

An Vervliet, gedeputeerde voor Erfgoed: “Deze expo laat je met andere ogen naar het landschap kijken: als een kostbare bron van biodiversiteit. De natuur vroeger en de natuur nu dragen zoveel informatie in zich mee. Het is absoluut de moeite om dit eens te belichten. Groen erfgoed wordt altijd maar belangrijker in ruimtelijke processen en in de klimaatdoelstellingen.”

www.oost-vlaanderen.be/planten-en-landschappen