Studio Basta wint Landezine International Landscape Award

Het Kortrijkse bureau voor landschaps- en tuinarchitectuur Studio Basta heeft de prestigieuze Landezine International Landscape Award in de categorie ‘Residential Housing’ gewonnen.

De Landezine International Landscape Award (LILA) is een award van de gespecialiseerde internationale website voor landschapsarchitectuur Landezine, van de Society for Promotion of Landscape Architecture. De Award werd in 2016 voor de eerste keer uitgereikt. Met die Award wil Landezine ‘progessieve landschapsarchitectuur bekronen die op betekenisvolle wijze bijdraagt aan de verkenning van hedendaagse landschappelijke vragen en creatieve oplossingen aanbiedt voor de problemen waarmee de landschapsarchitectuur vandaag wordt geconfronteerd’.

Award voor Studio Basta

Studio Basta heeft de Award gewonnen in de categorie ‘Residential Housing’ voor de tuinen bij het nieuwe residentieel project Coteau Saint Barbe in Jambes (Namen). Die tuinen maken optimaal gebruik maken van de unieke ligging in de Maasvallei, op een langgerekt perceel aan de voet van de imposante rotswand van Sainte Barbe. De groene rotswand was het uitgangspunt voor het ontwerp. Tussen de rotswand en de gebouwen ligt een collectieve tuin die bestaat uit een gazon dat als het ware omarmd wordt door een bomenrijke groene gordel. Onderaan de tuin ligt een langgerekte vijver die zich uitstrekt over de hele breedte van het terrein. De vijver is niet alleen een belangrijke blikvanger in de tuin, maar vangt ook al het water van de helling en van enkele bronnen op het terrein op, waardoor de waterdruk op het gebouw wordt tegengegaan. Bovendien biedt het een bijzondere biotoop voor fauna en flora. Langs het talud naar de vijver en parallel aan de gebouwen ligt een wandelpad dat de afscheiding vormt tussen de privétuinen en de collectieve tuin. Enkele trappen die verscholen liggen tussen het groen, bieden toegang tot de hoger gelegen collectieve tuin. De appartementen op het gelijkvloers beschikken allemaal over een kleine privétuin, die deels op het dak van de ondergrondse garage ligt, en deels is uitgegraven in het talud achter de gebouwen. Voor de beplanting van de tuin lieten de ontwerpers zich inspireren door de overvloedige vegetatie langs de rotswand en op het spoorwegtalud.

In CG Concept 2018/4 verscheen een uitgebreide reportage over deze bekroonde tuin.

Andere awards

• In de categorie tuinen won het Canadese bureau Straub Thurmayr een award voor de WY Garden in Winnipeg.

 

• In de categorie publieke projecten werden twee projecten bekroond. Enerzijds Objets Trouvés van het Nederlandse bureaus Bureau B+B Urbanism and Landscape Architecture en H+N+S Landscape Architects. Een anderzijds het Spaanse Batlle i Roig Arquitectura voor het Scenic Path Along Igualada’s Old Gypsum Mines.

 

• In de categorie Infrastructuur wonnen de Nederlandse bureaus’s West 8 en ipv Delft een award voor het grootschalige Noordwaard project.

 

• In de categorie Office werd de Award toegekend aan het Zwitserse bureau Vulcan voor de daktuin van het voormalige Toni Areal in Zurich.

 

• De Nederlandse landschapsarchitect Michael van Gessel kreeg ten slotte de Honour Award als erkenning voor zijn carrière.

 

Een volledig overzicht van alle laureaten vindt u op de website Landezine.

%d bloggers liken dit: