SONY DSC

Stihl / Inzetten op digitalisering en fleetmanagement

Stihl is groot geworden met de benzinekettingzaag en wil op dat vlak ook nog steeds zijn pioniersrol waarmaken. Met de introductie in het voorjaar 2019 van de nieuwe elektronisch gestuurde MS 500i brengt Stihl nieuwe technologie in de praktijk. Stihl heeft ook steeds oog gehad voor de accumarkt. Door de voortdurende evolutie van de accutechnologie bieden zich ook daar nieuwe mogelijkheden aan.

 


Een voorbeeld daarvan is de nieuwe professionele maaier RMA 765V met een maaibreedte van 63 cm. Verder zet Stihl ook sterk in op de digitalisering, automatisering en het fleetmanagement van uw Stihl tools. Zo is er een motorzaagsimulator voorhanden waarbij je effectief virtueel aan de slag gaat met een kettingzaag en niet met een joystick. Met de Smart Connector, de Stihl App en het connect pro portaal kunt u dan weer de gegevens van uw machines raadplegen. Zo weet u wat u waar gedaan hebt met welke machine en kunt u daar uw onderhoudsbeurten en facturatie op baseren.

Elektronisch gestuurde brandstofinjectie op MS 500i

In 2017 kwam Stihl reeds met het nieuws dat het een kettingzaag had ontwikkeld met een elektronische brandstofinjectie, de MS 500i. Aangezien de tijd moet genomen worden om dealers op te leiden en diagnoseapparatuur te voorzien, zal het tot volgend voorjaar duren vooraleer u de MS 500i bij de handelaar kunt aankopen tegen een prijs van 1559 euro.

Voor Stihl is deze techniek niet volkomen nieuw aangezien het al op een doorslijpmachine (TS 500i) toegepast werd. Wel komt injectie bij tweetaktmotoren weinig voor. De MS 500i werkt zonder carburator maar krijgt zijn brandstof gedoseerd via een sensor. Op die manier kan het mengsel van bij de start onmiddellijk aan de omgevingsparameters aangepast worden. Geen choke stand meer; gewoon trekken aan het starttouw en aan de slag. De acceleratie verloopt trouwens zeer vlot. Om de ketting van 0 tot 100 km/u te laten evolueren, is er slechts 0,25 sec. nodig. Dit zal voor heel wat arbeidsvreugde zorgen. Door o.a. de afwezigheid van een carburator en de aard van de gebruikte materialen is de gewicht-vermogensverhouding met 1,24 kg/kW zeer laag.

Stihl ontwikkelde trouwens een trainingsApp waarmee men zijn zaagtechniek kan verbeteren. Zo geeft de App onder andere aan waar men bij een zaagsnede tijd verloren heeft door de MS 500i niet in het optimale toerentalbereik te gebruiken. Maximaal haalt een dergelijke machine 15000 toeren per minuut. Als professionele gebruiker hebt u in dit segment de keuze tussen de MS 500i en de MS 462 C-M. Deze laatste is de krachtigste kettingzaag in de 70 cm³-cilinderklasse en beschikt over het motormanagementsysteem M-Tronic.

RMA 765 V: accugrasmaaier voor de professional

Accu-aangedreven werktuigen zijn booming business. Voor constructeurs is het een positieve evolutie omdat ze met dezelfde technologie zowel de particuliere als de professionele sector kunnen bedienen. En zoals steeds draait het hem om de aantallen. Momenteel is de accumarkt goed voor 10 à 12 procent van de verkochte stuks. Bij de accugrasmaaiers introduceerde Stihl begin 2018 reeds de RMA 448 TC en de RMA 2 RT (mulchmaaier), maar op een accugrasmaaier voor de professionele gebruiker was het alsnog wachten. Met het prototype van de RMA 765 V komt daar nu verandering in.

De Stihl-ingenieurs hebben alvast grondig nagedacht over het concept en de polyvalentie van de machine. Het is een zeroturn-maaier (met zwenkwielen) die aangedreven wordt door 36V – Lithium ion batterijen. Op rechte stukken kunt u de wielen blokkeren. Handig is dat u zowel kunt werken met een grote batterij (type AR 3000L) als met de kleinere accu’s die u bijvoorbeeld ook in een bosmaaier kunt gebruiken. Met de grote accu hebt u een autonomie van 3 uur en met de kleinere 1 u.

Met de RMA 765 V, met een maaibreedte van 63 cm, kunt u zowel mulchen als opvangen. Hij heeft een aluminium behuizing met 2 messen die aan het uiteinde een ‘vorkvorm’ vertonen. Vooraan zijn aan het chassis doorlaatopeningen voorzien zodat ook lang gras vlot kan afgemaaid worden zonder omvergeduwd te worden. De rijsnelheid kunt u traploos regelen via een draaiknop tot 6 km/u. Verder ziet u op het display ook de laadstatus van de batterijen. Er is ook voorzien in een Ecomodus waarbij de draaisnelheid aangepast wordt. Ten slotte nog meegeven dat Stihl deze accumaaier ontwikkeld heeft zonder dat er een kabel aan te pas komt.

Digitaal beheer machinepark met Stihl Connect Pro

Als ondernemer is het belangrijker om te weten welke machines renderen en welke niet; welke aan onderhoud toe zijn en waar ze zich bevinden… Door via Stihl Connect pro gebruikers toegang te geven tot het digitale beheer van hun machinepark kunt u op verantwoorde wijze conclusies trekken.

Het concept is vrij eenvoudig opgebouwd. U rust uw werktuigen (nieuwe en bestaande) uit met een Stihl Smart Connector (20 euro per stuk) die via Bluetooth in verbinding staat met een smartphone of tablet. Vervolgens krijgt u via het Stihl Connect Pro portaal een overzicht van al uw machinegegevens en hun status. Handig is ook dat u de ‘draaiuren’ van iedere machine kan opvolgen van achter uw bureau.

Hierop kunt u niet alleen de onderhoudsintervals afstemmen maar kunt u ook de productiviteit gaan beoordelen. Uitermate interessant wordt het als u de gebruiksduur per locatie of per klant gaat bijhouden en hierop uw facturatie afstemt. Grotere bedrijven kunnen bepaalde taken optimaler gaan coördineren waardoor de uitvaltijden dan weer verminderen. Praktijkmatig kunt u het vergelijken met een Track & Trace systeem dat bijdraagt tot een beter fleetmanagement. Ongetwijfeld is Stihl Connect Pro nog maar de eerste stap binnen een groeiproces die constructeur en klant dichter bij elkaar brengen.