Stem op uw favoriete Boom van het jaar

U kunt opnieuw stemmen voor uw favoriete ‘Boom van het Jaar’. In elke Vlaamse provincie en in Brussel werd één boom selecteerd. Dat zijn niet per definitie de grootste, oudste of mooiste bomen, maar vooral de bomen met een verhaal. Dus ook het belang van de boom voor zijn omgeving en de maatschappij en zijn geschiedenis zijn belangrijk voor de beoordeling. De Belgische winnaar zal ons het volgend jaar vertegenwoordigen op Europees niveau voor de European Tree of the Year’! U kunt tot 10 oktober stemmen op uw favoriete boom.

 


De Baillet Latour Boom van het Jaar wedstrijd is geïnspireerd op de bestaande wedstrijd “European Tree of the Year”, een Tsjechisch initiatief dat naar Europees niveau is gebracht door de Environmental Partnership Association (EPA) in samenwerking met European Landowners Organization (ELO). De Europese wedstrijd telt nu 15 deelnemende landen. Het doel van het initiatief is kennis en interesse te promoten voor bijzondere bomen.

Het concept van de wedstrijd is simpel: iedereen kan zijn lievelingsboom voorstellen als kandidaat ‘Baillet Latour Boom van het Jaar’. Dat zijn niet per definitie de grootste, oudste of mooiste bomen, maar vooral de bomen met een verhaal. Dus ook het belang van de boom voor zijn omgeving en de maatschappij en zijn geschiedenis zijn belangrijk voor de beoordeling. Een vakjury beoordeelt de genomineerde bomen en stelt een shortlist op, daarna is het aan u om uw stem te laten horen. Deelname aan de wedstrijd is gratis. Het verhaal en een mooie foto van de boom zijn het belangrijkste want de professionele jury zal zich op die twee criteria baseren.

Uit de 74 inzendingen heeft de jury één laureaat per Vlaamse provincie en één uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Volgend jaar is het opnieuw de beurt aan de Waalse provincies en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De bomen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kunnen dus elk jaar genomineerd worden. Zowel bomen in particuliere eigendom als bomen op publiek domein kunnen als kandidaat voorgesteld worden.

De Belgische winnaar zal ons het volgend jaar vertegenwoordigen op Europees niveau voor de European Tree of the Year’! Daarenboven krijgen de indieners en/of eigenaars van de winnende boom een gratis opleidingsdag door een van de specialisten van Inverde, het forum voor groenexpertise.

 

Stem op uw favoriete boom

U kunt hier op uw favoriete boom stemmen.

1. Antwerpen / De rode beuk van Beerse

Deze 30 meter hoge Rode Beuk groeit in een historisch parkje in de groene long van de gemeente Beerse. In de nabijheid van de kerk, de als historisch erfgoed erkende pastorij en het oude gemeentehuis Tempelhof. De onmiddelijke omgeving van de boom werd met veel zorg aangelegd om de overlevingskansen van deze unieke boom te verhogen.

 

2. Brussel / Joséphine eik in het Jacques Brelpark

Het Jacques Brelpark, waar de Joséphine eik staat is, een overblijfsel van het Kersbeekbos, wat een uitloper was van het Zoniënwoud. Dit park was vroeger eigendom van een rijke industrieel. Deze nederzettingen zijn echter volledig verdwenen. De eik zelf dankt zijn naam aan het naburige paviljoen, waarin de naam Joséphine gegraveerd staat. Met zijn 300 jaar is deze boom niet alleen de oudste van Brussel, maar ook de grootste in zijn soort.

 

3. Limburg / De herdenkingsbeuk van Lummen

Deze monumentale rode beuk staat op een hoge terp in een beschermd parkbos achter de Kapel van OLV van de Beukenboom te Lummen. Begin 17de eeuw stond daar een oude beuk met in een holte een Mariabeeldje dat vereerd werd. Toen het beeldje in 1641 op mysterieuze wijze verdween, werd de kapel gebouwd en de boom gekapt. Gelovigen namen stukjes van de boom mee als relikwie en uit het hout werden Mariabeeldjes gesneden. Onder deze ‘Onze Lieve Vrouwebeuk’ met een stamomtrek van net geen 4,5 m werden in de tweede helft van de 20ste eeuw openluchtmissen opgedragen en toneelvoorstellingen gegeven. De originele bankstutten die hierbij dienstdeden zijn nog zichtbaar. De eigenaar overweegt om de openluchtactiviteiten onder deze boom te hernemen en open te trekken naar het brede publiek.

 

4. Oost-Vlaanderen / De plataan van Wippelgem

“De plataan bevindt zich op het kasteeldomein “Ten Bosch” in het gehucht Wippelgem in de gemeente Evergem. Alle mensen uit de streek die “Wippelgem” horen, denken automatisch aan het Kasteel van Wippelgem, waarvan de eerste grondvesten dateren uit 1375. Verhalen gaan nog steeds de ronde over Josine Barones de Crombrugghe de Looringhe, de laatste barones die het kasteeldomein bewoonde (1909-1986). Een heel strenge en kwaaie barones die ’s nachts met haar geweer op stap ging om stropers en dieven uit haar bos te verjagen, de barones van adel die zelf het fruit plukte in de boomgaard en achter de kudde schapen liep in de wei, de barones die de kinderen in het dorp de ‘heks’ of ‘vogelverschrikker’ noemden.
Deze mooie, kolossale, monumentale Plataan net achter haar kasteel getuigt nog steeds van zijn rijke historie en artistieke en historische waarde. Het is een prachtige boom die de brand in 1892 overleefde, een brand die ervoor zorgde dat het kasteel volledig moest heropgebouwd worden. Een prachtige boom, mocht die kunnen praten zoals in zoveel sprookjes, ons fantastische verhalen zou kunnen delen over het leven op het kasteeldomein.”

 

5. Vlaams-Brabant / de plataan van Kwabeek

Deze enorme meerstammige Plataan groeit al 200 jaar naast het kasteel van Kwabeek. Om snel een dikke boom te krijgen werden er niet één, maar vijf bomen in de plantput gepland. Deze techniek werd wel vaker toegepast in parkaanleg en levert nu deze zeer unieke bundelboom op.  Met zijn circa 10 m stamomtrek behoort hij tot de dikste bomen van Vlaanderen.

 

6. West-Vlaanderen / De Caesarsboom van Lo-Reninge

In 55 voor Christus reed Julius Caesar door het huidige Lo-Reninge op weg naar Brittania. Onder deze boom, die vandaag zijn naar dankt aan de legende, maakte hij zijn paard vast en viel er in slaap alvorens zijn reis verder te zetten. De Caesarsboom zorgde voor heel wat ‘inspiratie’ bij tal van verenigingen. Zo is er een wielertoeristenclub met de naam ‘Julius Caesar’, een dartsvereniging de ‘Caesarpikkers’, een damesvolleybalclub met de naam ‘Caesarienen’,…  Op die manier ‘leeft’ Julius Caesar hier nog steeds onder de plaatselijke bevolking.

 

Tips om uw favoriete boom te nomineren.

• Zoek een bekende meter of peter om de kandidatuur van je boom mee bekend te maken.

• Betrek de lokale scholen bij de wedstrijd: zij kunnen heel veel stemmen genereren. Op www.weekvanhetbos.be vinden de leerkrachten bovendien heel wat informatie over het belang van bomen, waarmee ze aan de slag kunnen.

• Is er een heemkundige kring actief in je gemeente? Contacteer ze: vaak weten de mensen van de heemkundige kring een schat aan waardevolle historische informatie op te diepen en kunnen ze je misschien wel van alles over je boom vertellen! Ook bij het Vlaams Instituut Onroerend Erfgoed bestaat er een databank over onze waardevolle bomen; misschien kan je ook daar terecht voor meer informatie?

•  Spreek de communicatie-ambtenaar van je gemeente aan: zij hebben vaak heel wat ideeën die het initiatief mee bekend kunnen maken. En ze beschikken over goede perscontacten.

• Activeer de mensen: organiseer een fotowedstrijd voor je boom, of laat de kunstacademie haar landschapsschilders naar die boom sturen. En wat denk je van een opstelwedstrijd voor de scholen, bv. over de tijd toen die boom nog jong was?

•  Misschien zijn er in de gemeente wel mensen die kunnen koken met bosproducten? Of heb je nog een authentieke mandenvlechter of klompenmaker die met hout aan de slag kan gaan?

• Posters en flyertjes op de belangrijke plaatsen in de gemeente kunnen ook altijd meehelpen om het initiatief bekend te maken. Vraag ook aan de middenveldorganisaties in je gemeente om mee de schouders onder dit initiatief te zetten: bij Pasar, Velt, Natuurpunt, de jeugdbewegingen, Gezinsbond, OKRA, en ga zo maar door… zitten heel erg veel enthousiastelingen die je ongetwijfeld kunnen meehelpen.

• Kijk zeker ook op de kalender van je gemeente: er gebeurt ongetwijfeld heel wat, waar je met de Boom van het Jaar-wedstrijd kan langs gaan om promotie te maken.

• Wees creatief en laat je volledig gaan! Leuke initiatieven genereren aandacht van pers en publiek, en dat leidt tot meer stemmen voor je boom.

• Last but not least: organiseer al je activiteiten uiteraard steeds met respect voor je boom. Bekladden of beschilderen, er massaal in klimmen of op zijn wortels gaan staan: allemaal uit den boze. Bedenk dat de bodem rondom je favoriete boom cruciaal is voor hem: als daar honderden mensen gaan lopen, treedt verdichting op en krijgt de boom het onvermijdelijk moeilijk.

www.boomvanhetjaar.be