Steeds meer tuinaannemers herontdekken het natuurlijke topproduct compost voor hun aanleg- en onderhoudsprojecten

Zowel bij aanleg als bij onderhoud van tuin en gazon kan je compost inzetten. Het levert heel wat humus aan de bodem en zorgt voor traag vrijkomende voedingsstoffen voor de planten. Je steekt als het ware een ‘spons’ in de bodem, de compost zorgt voor een goede lucht- en waterhuishouding, waardoor de bodem weerbaarder wordt tegen droogte en hevige regenval. Het stimuleert het bodemleven, vermindert bodemerosie en zorgt voor een veerkrachtige bodem.

Jouw compostvragen, beantwoord door een Vlaco-expert


Wat maakt van Vlaco-compost zo’n natuurlijk topproduct?

Vlaco-compost is het resultaat van een natuurlijk proces, dat gecontroleerd en gestuurd wordt. Gecertificeerde Vlaco-compost behoort tot de besten in Europa. Compost is een natuurlijk en lokaal product mét een hoog stabiel organischestofgehalte en een gegarandeerde kwaliteit, waar je geen stukken van mensen voor betaalt.

Waarvoor kan je als tuinaannemer compost inzetten en waarom is het zo interessant?

Zowel bij aanleg als bij onderhoud van tuin en gazon kan je compost inzetten. Het levert heel wat humus aan de bodem en zorgt voor traag vrijkomende voedingsstoffen voor de planten. Je steekt als het ware een ‘spons’ in de bodem, de compost zorgt voor een goede lucht- en waterhuishouding, waardoor de bodem weerbaarder wordt tegen droogte en hevige regenval. Het stimuleert het bodemleven, vermindert bodemerosie en zorgt voor een veerkrachtige bodem. Als jaarlijkse onderhoudsdosis voor het gazon wordt compost best in het najaar toegediend. Na de winter zal de compost, mee door het bodemleven en de regenwormen, volledig in de bodem zijn opgenomen en beschikt je gazon over de nodige voedingsstoffen. Ook de (her)aanleg van een tuin is een unieke kans om de bodem van een jarenlange reserve aan humus en traagwerkende voedingsstoffen te voorzien.

Wat met onkruidzaden in compost?

Professionele Vlaco-compost is gehygiëniseerd en dus vrij van onkruidzaden en ziektekiemen. De microbiologische activiteit zorgt tijdens het composteerproces voor een stijging van de temperatuur. Door voldoende beluchten en bevochtigen van het composterend materiaal wordt de temperatuur gecontroleerd en voldoende lang aangehouden, zodat ziektekiemen en onkruidzaden worden afgedood. Wie kiest voor Vlaco-gekeurde groencompost of gft-compost, zit altijd goed.

Hoeveel voedingsstoffen bevat compost en is bemesting daarnaast nog nodig?

De voedingsstoffen in compost zijn organisch gebonden en komen langzaam vrij op het ritme dat de planten er nood aan hebben. Compost bevat voldoende fosfor (P) en kalium (K). Eventueel kan je op het gazon nog wat extra stikstof (N) bijgeven. Opgelet: veel stikstof betekent snelle groei en veel maaien. Een snelle groei houdt ook in dat de planten vatbaarder zijn voor ziekten.

Waar moet je op letten en waar koop je Vlaco-compost?

Een bodemanalyse laten uitvoeren kan nuttig zijn. We zien immers dat heel wat gazons een te laag organischestofgehalte hebben. Hoeveel je precies nodig hebt voor een bepaalde tuintoepassing, kan je makkelijk berekenen via de compostcalculator. Een laatste gebruikstip: let er bij de opslag van compost op dat er geen onkruidzaden kunnen inwaaien.

Vlaco vzw verkoopt zelf geen compost, maar Vlaco-compost is beschikbaar bij de compostproducent in jouw buurt, ontdek het via verkooppunten. De prijs wordt vastgelegd door de producent en is afhankelijk van seizoen, afgenomen hoeveelheid en fijnheid.

Tot slot: Met het gebruik van compost maak je een wezenlijk verschil voor het milieu. Wist je dat 1 m³ Vlaco-compost een besparing aan CO₂ oplevert, die overeenkomt met de uitstoot van meer dan 2.000 km afgelegd met een gemiddelde personenwagen?

Meer info: www.vlaco.be