Munkhaven Cottage Gardens ©tuinaannemer.be

Steeds meer Belgen ruilen strak grastapijt voor bloemenweide

Een egaal groen, gemillimeterd gazon zonder een sprietje onkruid? Steeds meer Belgen passen ervoor en trekken voluit de ecologische kaart met een levendige bloemenweide, bloemenakker of bloemrijk grasland. Als professionele tuinaannemer kan jij je klanten advies geven of helpen bij het aanleggen van hun bloemenweide.

Elk jaar zien we de trend groeien, maar ook keer op keer zien we dezelfde fouten opduiken. “Het is heel verleidelijk om meteen een mengsel in te zaaien, maar de mooiste of meest duurzame bloemenweide zal het niet opleveren. Je hebt echt wel wat kennis en geduld nodig”,vertelt Frederik Houssin, gespecialiseerd in ecologische tuininrichting.


Krijg jij ook opmerkelijk meer vraag naar bloemenweides, bloemenakkers en bloemrijke graslanden? Frederik deelt de 3 meest voorkomende valkuilen en geeft tips waarmee jij je klanten kunt bijstaan.

Bloemenweide, bloemenakker of bloemrijk grasland?

Allereerst, een bloemenweide is niet hetzelfde als een bloemenakker of bloemrijk grasland. Tuinaannemer Ferderik Houssin geeft uitleg bij deze drie soorten bloementuinen.

BLOEMENWEIDE

Een bloemenweide, zonder grassen, bestaat uit vaste planten of tweejarige planten die zich kunnen uitzaaien. In standaardmengsels vind je klassiekers als knoopkruid en margrieten. Al moet je wel opletten dat deze basismengsels zijn afgestemd op het type bodem in de tuin. Ideaal is om op maat te werken, met inheemse mengsels. Als tuinaannemer kan jij je klanten helpen met je kennis van planten en grondsoorten. Zo garandeer je hen een esthetisch én duurzaam resultaat dat niet na een of twee jaar plots achteruitgaat. In een bloemenweide moet je ook actief grassen uitwieden, want die zijn heel dominant, wat het allemaal niet zo simpel maakt.

BLOEMENAKKER

Daarnaast heb je een bloemenakker die uit eenjarige soorten bestaat – denk aan klaprozen en korenbloemen – waarbij je vrij snel van een bloemenzee geniet. Wel is het belangrijk dat de bloemen zich kunnen uitzaaien – eenjarigen moeten zich elk jaar opnieuw vestigen – terwijl dat bij een vaste bloemenweide minder nodig is omdat de planten blijven als ze zich eenmaal gevestigd hebben. Ook moet je elk jaar de bodem van een bloemenakker licht bewerken en wat bloemen bijzaaien. Soms moet je ook heel licht bemesten, zodat bepaalde soorten (o.m. de korenbloem) op termijn niet verdwijnen. Een bloemenakker maai je jaarlijks, waarbij je het maaisel afvoert om de bodem niet te verrijken.

Bloemenakker
Bloemenakker ©tuinaannemer.be

BLOEMRIJK GRASLAND

Als derde ecologische type schuift Frederik Houssin het bloemrijk grasland naar voor. “Hier gaat het om een vegetatie met meerjarige bloemen en grassen. Heel duurzaam, ecologisch robuust en met weinig onderhoud. Belangrijk is dat je hier op de juiste momenten maait, zodat de grassen niet verder verspreiden, maar anders heb je er weinig werk aan. Bloemrijke graslanden komen dan ook van nature voor, vroeger veelal door begrazing, wat we vandaag vervangen door een of twee keer per jaar te maaien. Wel is het belangrijk dat je het maaisel niet laat liggen, anders kan je de bloemenrijkdom niet behouden.”

Drie valkuilen bij een bloemenweide

“Het natuurlijke gevoel van een bloemenweide spreekt mensen aan: je kan volop van het leven in de tuin genieten met meer biodiversiteit, én je hebt een mooi uitzicht. Nu die trend aanhoudt, kloppen steeds meer mensen bij ons aan voor advies. Meestal als ze een bloemenweide of bloemrijk grasland willen aanleggen, maar vaak ook omdat het resultaat van een eigen poging tegenvalt. Zo moet je je zeker goed informeren rond de bodemomstandigheden in hun tuin, een aangepast bloemenmengsel en het maaibeheer.”

Tips

  • Start niet op een overbemeste grond. Bloemen hebben een voedingsarme bodem nodig, terwijl de meeste tuinen in Vlaanderen voedingsrijk zijn.
  • Zaai een aangepast mengsel in, best in het najaar.
  • Pas het maaibeheer aan. Maai voor een bloemrijk grasland wanneer de grassoort op zijn sterkst staat, om zo de grasdominantie te doorbreken.
  • Ga voor inheemse plantenmengsels, als je kiest voor ecologisch. Kies zaden met genetische oorsprong van bij ons, zodat je geen kruisingen van planten hebt.
  • Leg een gelaagde rand aan. Zo creëer je een overgang tussen de bloemenweide en de omgeving. Geef advies over geschikte struiken of heesters.

www.tuinaannemer.be
www.vlaanderen.be/vlam