Stadshout / Stadsbomen krijgen tweede leven

Stadshout uit Amsterdam is de winnaar van de wedstrijd ‘Slimste Comeback in Hout 2015’. Dankzij Stadshout in Amsterdam krijgen stadsbomen een hoogwaardig tweede leven.

De wedstrijd wil bedrijven belonen die producten ontwikkelen voor toepassingen waarin hout uit beeld dreigde te raken of zelfs is geraakt. Er deden in totaal elf genomineerden mee.


Dankzij Stadshout in Amsterdam krijgen stadsbomen een hoogwaardig tweede leven, iets wat in het verleden vanzelfsprekend was, en voorkomt daarmee dat veel bomen de versnipperaar in gaan.

Stadshout heeft een eigen zagerij en een winkel. Verkocht worden allerlei artikelen voor binnen en buiten. Ook creëert Stadshout in opdracht ontmoetingsplaatsen voor stad en buurt. Stadsprojecten worden meestal ontworpen en gebouwd door lokale vormgevers, ambachtslieden en meedenkers van Stadshout. Buurtprojecten worden veelal samen met de bewoners bedacht en tot stand gebracht, zoals buurtmoestuinen en speeltuinen.

 

img_1697 PieterKramerBrug21 stadshout1

“Stadshout streeft ernaar door slim te zagen zo min mogelijk zaagafval te produceren. Zelfs resthout wordt doorgaans verwerkt tot producten. Wij werken hard aan de herkomstregistratie van het hout. Van vele producten kunnen wij nu al vertellen uit welke straat de boom komt waarvan het gemaakt is, en hoe lang hij daar heeft gestaan”, aldus de initiatiefnemers.

Nieuw is het Stadshoutpaviljoen in het Amstelpark in Amsterdam: het eerste permanente bouwwerk dat is opgetrokken uit hout van lokale bomen (onder andere iepenhout) en arbeid van lokale mensen. Het werd ontworpen door architect Florian Eckardt.

Stadshout2