Stadsbomen groeien sneller, maar sterven jong

Het vergroenende karakter van stadsbomen gaat deels verloren doordat ze sneller afsterven dan soortgenoten in bossen op het platteland. Maar daar staat wel tegenover dat stadsbomen gemiddeld veel sneller groeien.

Wereldwijd zijn het vooral steden en verstedelijkte gebieden die de strijd tegen de klimaatopwarming ter harte nemen, en de daad bij het woord voegen. Onder meer door bomen en ander groen aan te planten. Hiermee slaan ze meerdere vliegen in een klap, want extra vegetatie zorgt ook voor verkoeling tijdens hittegolven. Bovendien zuiveren bomen de stadslucht.


Maar volgens Amerikaanse biologen gaat het vergroenende karakter van stadsbomen deels verloren doordat ze – gemiddeld – sneller afsterven dan soortgenoten in bossen op het platteland. Dat komt voornamelijk door de afwezigheid van het beschermende ecosysteem van het bos. In de stad Boston wel vier keer zo snel (in diameter) ten opzichte van bomen op het platteland van Massachusetts, zo ontdekten de biologen.

Volgens de onderzoekers groeien stadsbomen sneller omdat ze in de ideale condities worden aangeplant, waarbij ze ook de ruimte krijgen om te groeien. Dit is in een natuurlijk bos niet altijd zo. Maar in een bos levert die tragere groei wel wat op, namelijk de bescherming van het complete ecosysteem. In steden wordt er te vaak niet meer omgekeken naar de bomen, eens ze volgroeid zijn.

De vorsers pleiten daarom niet alleen voor zorgvuldige aanplantingen, maar ook voor regelmatig onderhoud van de stadsbomen, zodat ze gezonder blijven en de stad blijven helpen te ademen.

Bron: EOSwetenschap