Sportveld wordt sterker met bodemverbeteraars

Bio-ingenieur Lennert Nachtergaele (UGent) onderzocht in zijn masterthesis welke bodemverbeteraars het beste resultaat leveren voor een optimaal sportveld. Onder andere compost bleek een efficiënte en goedkope bodemverbeteraar.

Elke voetbal- of golfclub wil een kwaliteitsvolle grasmat. Daarbij is het van groot belang hoe de grasmat werd aangelegd, want dat heeft een impact op de groei en de kwaliteit van het gras.
Sterke wortelgroei
Lennert Nachtergaele onderzocht verschillende soorten bodemverbeteraars die de fysische eigenschappen van de bodem kunnen verbeteren, alsook de gras- en wortelgroei. Daarbij evalueerde hij verschillende parameters die de kwaliteit van een sportveld bepalen.


“Wortelgroei is zo’n parameter”, verduidelijkt Nachtergaele. “Als je uitglijdt, zal je bij een veld met sterke wortelgroei minder snel een stuk gras uittrekken. Een beter ontwikkeld wortelgestel zorgt namelijk voor een stevigere graszode.
Maar ook doorlaatbaarheid speelt een rol: je wilt niet dat je grasveld na één stevige regenbui helemaal onder water staat.”

Compost en consoorten
Deze bodemverbeteraars bleken, op basis van de resultaten van het onderzoek, het beste voor de bodem van een sportveld. Ze kunnen zowel een organische, anorganische of samengestelde oorsprong hebben.

• TerraCottem Turf, een commerciële bodemverbeteraar die bestaat uit verschillende bestanddelen
• Compost van groente,- fruit- en tuinafval (GFT-compost)
• Synthetische bodemverbeteraars (polymeren)
• Gedroogd slib, resten van waterzuiveringsprocessen
•Zeolietgesteente

“TerraCottem Turf scoorde zeer hoog op de verschillende parameters. Maar ook GFT-compost doet het uitstekend”, aldus Nachtergaele.

Worteldoek

Door een synthetisch, horizontaal gelegen worteldoek in te werken in de bodem van een sportveld kan je een hybride grasmat creëren die bestaat uit een mengeling van kunstgras en natuurlijk gras. Op het voorbije EK in Frankrijk werden gelijkaardige constructies gebruikt, wat bijvoorbeeld in het stadion van Bordeaux, Saint-Denis of Parijs het geval was.

Zo’n worteldoek op zich bleek geen significante invloed te hebben op de kwaliteit van de grasmat. Het kan wel voor extra stevigheid van de toplaag zorgen, maar dat behoorde niet tot het onderzoek van Nachtergaeles masterproef.

Goedkoop en efficiënt
De meeste sportclubs leggen de budgetten voor de aanleg en het onderhoud van hun sportveld op voorhand vast, zonder daarbij de kosten voor een verbeterde bodemkwaliteit vast te leggen.

“We merkten in gesprekken met aannemers dat zij bodemverbetering ook liever niet opnemen in offertes, uit schrik dat het de kosten zou doen oplopen, waardoor ze zouden riskeren de opdracht te mislopen. Toch kan je met een beperkt budget al een veel kwalitatievere grasmat maken, bijvoorbeeld door compost en consoorten op de juiste manier in te werken in de bodem. Bovendien is het toepassen van bodemverbetering vaak veel goedkoper dan bijvoorbeeld de aanleg van een kunstgrasveld of een hybridegrasmat,” klinkt het.

Het onderzoek gebeurde in potproeven in een serre. In de toekomst moet nog blijken of deze resultaten ook blijven gelden op een sportterrein dat betreden wordt.

Een samenvatting van de thesis kan u hier lezen (in het Engels)

Bron: UGent