RUST RED – The Landscape Park Duisburg Nord

Bijna 25 jaar geleden begon de Duitse landschapsarchitect Peter Latz met het ontwerp van het Landschapspark Duisberg Noord, dat is uitgegroeid tot een schoolvoorbeeld van post-industriële landschapsarchitectuur.

In plaats van het industriële verleden te laten verdwijnen onder een romantisch parktapijt is het hele park opgebouwd rond de industriële installaties. Een aantal gebouwen werd bewaard als ruïne en geïntegreerd in het park. Ze kregen naast een industrieel-archeologische functie ook een recreatieve functie, of ze fungeren als indrukwekkende industriële artefacten. De vroegere metaalbunkers werden bijvoorbeeld omgevormd tot klimmuren. Het reusachtige motorengebouw werd omgebouwd tot een evenementenhall. Het ‘Dampfgebläse Complex’ en het ijzergiethuis worden gebruikt voor concerten en theatervoorstellingen. Er is een skatebaan, mountainbiketrails en een uitgebreid fietsnetwerk. Langs en op de vroegere installaties lopen wandelpaden. Vanop een loopbrug die het vroegere Emscherkanaal volgt, kan men de hele site overschouwen. Heel bijzonder is de vermenging van de spontane ruderale flora met meer parkachtige en zelfs tuinachtige beplanting. Op sommige plekken krijgt de wilde flora, die na de sluiting van de hoogovens het terrein veroverde, vrij spel. Elders zijn zeer bewust cultuurplanten aangebracht, zoals een boomgaard met sierkerselaars om de menselijke, artificiële natuur van de hele site te onderstrepen. In de vroegere cokesbunkers zijn zelfs enkele archetypische siertuintjes aangelegd, als contrast met de ‘industriële’ natuur die elders floreert.


In dit nieuwe boek ‘Rust Red’ wordt aan de hand van teksten, foto’s, schetsen en plannen een inzicht gegeven in de totstandkoming en de groei van dit unieke post-industriële landschap.

www.latzundpartner.de