Rozen in openbaar groen

Rozen zijn uitermate geschikt voor de openbare ruimte. Ze zijn sterk, gezond en geven met hun maandenlange geur en kleur een kwaliteitsimpuls aan de leefomgeving. Bovendien dragen ze een steentje bij aan de biodiversiteit. Op de juiste plaats, kan een onderhoudsextensieve beplanting met rozen jarenlang floreren.

Van mei tot minimaal de eerste nachtvorst zorgen rozen voor kleur. De lange bloeitijd maakt rozen uniek. De bloemkleuren lopen uiteen van wit tot paars, pastelgeel tot knalrood en alles ertussenin. Veel rozen geuren, waardoor rozenpracht in het openbaar groen een extraatje in pacht heeft voor passanten.


Biodiversiteit
De bloemen van rozen zijn rijk aan stuifmeel. Nuttige insecten als bijen, hommels en zweefvliegen zijn dan ook vaak in enkelbloemige en halfgevulde rozen te vinden. Na de bloei krijgen veel rozen bottels. In de winter eten lijsters en merels de bottels, terwijl puttertjes en andere zaadeters de zaden uit de bottels peuteren. Vooral die van hondsroos (Rosa canina) en Japanse rimpelroos (Rosa rugosa) zijn favoriet.

Sterk en gezond
Of het nu voor perken, rotondes, bloembakken, muren of bermen is, in het rozensortiment is altijd wel een geschikte, sterke en gezonde roos te vinden. Zo zijn opgaande rozenstruiken perfect voor klassieke rozenperken en moderne heesterrozen, die breder uitgroeien, voor hagen en vakbeplanting. Een aantal cultivars van botanische rozen is zouttolerant en geschikt om langs wegen te planten. Tot slot zijn rozen goed te combineren met andere heesters, vaste planten en bloembollen.

www.roses4gardens.nl