Rotterdam / Vervallen parkeergarage wordt parktuin

Een vervallen parkeergarage vlak bij het Centraal Station van Rotterdam is helemaal ingepakt in een groene wand en wordt omringd door een fraaie parktuin.
Twee jaar geleden stond de vervallen parkeergarage van het Rotterdamse Weenapoint op de nominatie om gesloopt te worden. In opdracht van de Maarsen Groep ontwikkelde Van Mourik Architecten uit Den Haag een duurzaam garage-renovatieplan als onderdeel van het aangrenzende, prestigieuze nieuwbouwproject First Rotterdam, pal tegenover het Centraal Station.

Door herindeling van de garage, een ingreep in de gevel en nieuwe signalering wordt de garage onderdeel van de binnentuin, worden de toegangen geaccentueerd en wordt een heldere logistiek bereikt. De gevel van de garage wordt voorzien van plantenmodules die als ringen rondom de garage worden gemonteerd. Op de begane grond wordt de fietsenstalling verplaatst en vergroot t.b.v. de nieuwbouw. Met deze eenvoudige ingrepen krijgt de parkeergarage een nieuwe toekomst en vormt de basis voor de groene binnentuin. Het resultaat is een parkeergarage die geheel omarmd wordt door levend groen.

Parktuin

Er is een fraaie parktuin aangelegd naar ontwerp van Atelier Loos & van Vliet. Zorgvuldig ontworpen betonnen zitranden, leiden auto’s naar de parkeergarage en voetgangers vanuit de garage, naar de kantoren rondom de binnentuin. Sommige zitranden zijn hoger en bieden mogelijkheden om te genieten in de zon. Warm grijs beton van de zitrand past bij de horizontale belijning van de parkeergarage en contrasteert met de diep bruine kleur van de bakstenen gebruikt voor de bestrating. De binnentuin is beplant met groepen van wit en geel bloeiende vaste planten en siergrassen. De geselecteerde planten zijn gedurende het hele jaar door attractief.

 

 

Groene gevel

Het gebouw bestaat uit 5 verdiepingen met 9 parkeerdekken en biedt ruimte voor 400 auto’s en 480 fietsen.

Aannemersbedrijf Groenewegen uit Bergschenhoek was verantwoordelijk voor de uitvoering van de renovatie. De groene gevel werd gecreëerd met het Wallplanter-systeem van Mobilane. De 650 kant-en-klaarhagen van klimop van 180 en 220 cm hoog zijn op maat geknipt en opgeplant in 224 geïsoleerde bakken van aluminium (390 x 50 x 50 cm) die met een kraan aan de garagegevel zijn bevestigd.

Een draagconstructie van 50 ton staal en roestvaste spandraden zorgen dat de hagen op hun plaats blijven. Bij de wortels bevinden zich sensoren die permanent informatie verzenden naar een computergestuurd irrigatiesysteem dat gedeeltelijk met hemelwater werkt en de beplanting voorziet van de juiste voedingsstoffen.

Hetzelfde systeem werd ook gebruikt voor de grootste groene gevel in Europa van het Nike-gebouw in het Belgische Laakdal.

%d bloggers liken dit: