Rotterdam / Drijvend park van plastic [VIDEO]

In de Rotterdamse Rijnhaven is een drijvend park geopend van 140 vierkante meter. Het park is gemaakt van plastic dat door de Rotterdamse wateren zwierf.

Gerecycled kunststof uit de rivier kan een waardevolle grondstof zijn voor hergebruik, hoopt de gemeente hiermee aan te tonen. Het afval krijgt nieuwe waarde door er drijvende bouwstenen van te maken. Deze bouwstenen zorgen voor een nieuwe groenvoorziening: Recycled Park. Het gerecyclede plastic is omgevormd tot zeshoekige drijvende bakken, waarin beplanting groeit. Het drijvende park is tevens een hotspot voor vogels, vissen en andere dieren, die hier voeding, nestruimte of beschutting kunnen vinden.


Initiatiefnemer Ramon Knoester van de Recycled Island Foundation vertelt: “Het water is in veel Nederlandse steden het laagste punt, waardoor afval zich helaas verzamelt in onze rivieren. Als we in de stad en in de Rotterdamse haven zorgen dat we al het plastic opvangen, voorkomen we actief de groei van de plastic soep in onze zeeën en oceanen. Rotterdam kan een schoolvoorbeeld worden voor havensteden overal ter wereld. De realisatie van de uit plastic gevormde bouwstenen is een belangrijke stap richting een plastic vrije rivier.”

Plasticvanger
Recycled Park Foundation heeft voor dit project drie passieve plasticvangers ontwikkeld om het plastic efficiënt uit de Nieuwe Maas te halen. Gedurende een proefperiode van anderhalf jaar zijn de plasticvangers getest, gemonitord en geoptimaliseerd.
Dit heeft geresulteerd in een goed werkend systeem, dat ook met de intensieve scheepvaart, getijdewisseling en veranderende windrichtingen effectief werkt. De plasticvangers vangen het drijfvuil op door gebruik te maken van de aanwezige stroming van het water en houden het drijfvuil vast als de stroming keert.
Met het gerecycled plastic worden zeshoekige drijflichamen gerealiseerd waar op, onder en in nieuwe beplanting groeit. Vogels, vissen en micro-organismen vinden voeding, nestruimte en beschutting in het drijvende park. Door het drijvende park loopt een watergeul van ongeveer een halve meter diep; kleinere vissen en vogels kunnen hier beschutting vinden plus de ruimte om te groeien voordat zij de diepere wateren betreden.