Robotmaaiers: De markt verschuift
Er worden heel wat nieuwigheden geïntroduceerd op de markt van de robotmaaiers. Ze bieden een oplossing voor een markt waarin gekwalificeerd personeel steeds moeilijker te vinden is, de machines leveren een perfect resultaat op, en ze zijn een oplossing voor de vervuilende fossiele brandstoffen.
Eigentijdse en milieubewuste uitstraling
“De professional herkent de voordelen van robotmaaien en ziet het steeds meer als een lucratieve uitbreiding van zijn dienstenpakket”, zegt Bart van Hall (Husqvarna). Husqvarna biedt meerdere modellen aan, zowel voor de particulier als voor de professional. Speciaal voor de professional is er de Automower 500-serie die steeds verder wordt uitgebreid.
“Die zien we dan ook steeds meer in vaste omgevingen, zoals bij hotels, instellingen en op sportvelden. Wij horen van klanten zoals hotels, vakantieresorts maar ook kantoren dat de uitstraling van een robot in de tuin meetelt. Zo’n robotmaaier bezorgt een organisatie een eigentijdse en milieubewuste uitstraling. De robotmaaiers bieden namelijk een oplossing voor de energietransitie omdat het elektrisch verloopt, zonder uitstoot en zonder lawaai. Bovendien zorgt de robotmaaier duidelijk voor een mooier gazon: het gras heeft een constante lengte en een bijzonder hoge dichtheid. Bovendien wordt er ingespeeld op de krappe arbeidsmarkt voor goed gekwalificeerde hoveniers, waardoor tijd efficiënt moet worden ingezet.”
“Robotmaaiers zijn inderdaad zeer duurzaam”, weet Koen Driesmans (EuroGarden, verdeler van o.m. Echorobotics). “Wij durven te stellen dat het dankzij de lagere energiekosten, de langere levensduur en de efficiëntere inzet van onderhoudspersoneel een investering is die zichzelf meestal binnen de twee jaar terugverdient.”
Meer robotmaaiers, minder zit- en duwmaaiers
Volgens de EGMF (European Garden Machinery industry Federation) gaat de verkoop van zitmaaiers en duwmaaiers in dalende lijn, terwijl het aandeel van de robotmaaiers sinds 2013 in stijgende lijn gaat. “Er is duidelijk een verschuiving in de markt van de maaiers”, aldus Geoffrey de Bloeme (Yamabiko Europe). “Het vertrouwen in de robots is sterk toegenomen, en dit zowel op de professionele als de particuliere markt.”
“Wij merken dat tuinaannemers steeds meer het nut inzien van maaien met een robotmaaier”, vertelt Luk Hendrickx (Stihl). “Ook grote eindklanten, gemeentebesturen, beheerders van parken en sportvelden… hebben interesse in het automatisch maaien van grotere oppervlakken.
“Wij zien ook dat er steeds vaker al tijdens het ontwerpen van de tuin rekening gehouden wordt met een robotmaaier en dat het gazon wordt aangepast. Hét belangrijkste is dat de tuinaannemer al vroeg tijdens het adviesproces met zijn klant de mogelijkheden van een robotmaaier bespreekt. Als dit gebeurt, kan de tuin aangepast worden aan de robotmaaier voor een optimaal resultaat.”
“Daarnaast verbetert een robotmaaier de kwaliteit van het gazon. Door de constante afgifte van voeding wordt de grasmat sterker en dichter en heeft onkruid minder kans. Verder is een stuk ontzorging een belangrijk argument voor de advisering van de robotmaaier. De tuinaannemer behoudt zijn binding met de klant en is in ieder geval twee keer per jaar in diens tuin om de robotmaaier op te halen en terug te bezorgen, ook al onderhoudt hij de rest van de tuin niet. Wanneer hij dan aanwezig is, kan de aannemer de klant vaak nog adviseren over andere zaken en creëert hij wellicht extra omzet door deze werkzaamheden later uit te voeren. Ik denk dat veel tuinaannemers meer en meer beseffen dat de robotmaaier niet zorgt voor minder, maar uiteindelijk juist voor meer werk.”
Tips bij de aankoop van een robotmaaier
“De markt blijft inderdaad groeien en er is nog steeds potentieel bij mensen die niet weten dat deze maaioplossing bestaat”, beaamt Alwin van der Pluym (Gardena, Flymo). “De prijzen staan wel onder druk door kwalitatief laagwaardige producten uit onder meer China. De instapprijs is gunstig, maar het maairesultaat vaak niet.”
Volgens van Pluym is het bij aankoop van een maairobot belangrijk om te kijken naar de te maaien oppervlakte. “Daarnaast moeten ze goed kijken naar de vorm van het gazon (helling, lastige doorgangen, enzovoort) en moeten ze een beroep doen op machines die bepaalde doorgangen of hellingshoeken aankunnen. Een voorbeeld van zo’n nieuwe feature bij ons is de Spotcutting voor het maaien van hoog gras op plekken waar bijvoorbeeld een trampoline heeft gestaan. Daarnaast is er CorridorCut voor het maaien van smalle zones tussen twee gebieden.”
Volgens Vanessa Vanherpen (MTD Products, met Wolf-Garten, Robomow en Cub Cadet robotmaaiers) kiest de tuinaannemer het best voor een model aangepast aan de grootte van het gazon van de ‘gemiddelde’ klant. “Kies ook voor een model dat tijd bespaart, bij ons denk ik dan bijvoorbeeld aan de Cub Cadet Enduro-modellen, die tot 10 % maaitijd besparen. Handig is ook een functie om hoger gras makkelijk te maaien en een stil model zodat ook de buren van de klanten gelukkig blijven. Maar allerbelangrijkst is om te kiezen voor een robuuste afwerking en duurzame materialen die tegen een stootje kunnen, brede wielen met robogrips voor betere tractie, wendbaarheid en grip op een gladde ondergrond, en messen die buiten de wielen maaien voor perfect gemaaide gazonranden. Kies ook voor hoogkwalitatieve roestvrij stalen messen en een mulchmes dat het gras zeer fijn versnijdt. Nog wat extra goede raad: bekijk hoe groot de connectiemogelijkheden zijn en Bluetooth Remote Controls voor een vlotte bediening.”
Vraag advies aan de fabrikant
“Je moet er als fabrikant ook voor zorgen dat de tuinaannemer die met robots wil starten bij jou advies kan inwinnen van een ervaren specialist”, aldus Bart van Hall (Husqvarna). “Wij hebben daarvoor eigen Professional dealers, die al jaren met robots werken. Zij stellen zich op als partner en kijken samen met de tuinaannemer naar de meest geschikte oplossing. Op professioneel vlak ligt de vernieuwing eveneens in het aanbieden van tal van nieuwe mogelijkheden op minder vlak terrein en als het gazon zich langs een heuvel of dijk bevindt. Dat leidt tot hele bijzondere toepassingen. Zo worden onze machines ingezet op de schuine grasdaken van de Corda Campus in Hasselt. Daarnaast zullen robotmaaiers meer en meer ingezet worden in de openbare ruimte, de evolutie hiervan is zeker een belangrijke trend die we op de voet volgen.”
Robotmaaiers voor grote oppervlakten
Ook de oppervlakten die je met robotmaaiers kunt aanpakken, kennen nauwelijks nog grenzen. Een goed voorbeeld daarvan zien we bij Echorobotics. Voor grotere oppervlakten heeft het de TM-2000 met vijf zwevende maaikoppen en een maaicapaciteit tot 24.000 m². “De maaier beschikt over vijf sonars, achteruitrij- en optilsensoren en diefstalbeveiliging. Dankzij de geoptimaliseerde GPS-navigatie kan de maaier ook smalle doorgangen beheren”, benadrukt Koen Driesmans (EuroGarden). “Deze robotmaaiers zijn bovendien zeer duurzaam en daarnaast is de CO2-uitstoot uiterst gering. Alle maaiers werken op accu en kunnen herladen worden met een laadstation op, bij voorkeur, zonne-energie.”
www.husqvarna.com
www.eurogarden.be
www.echorobotics.com
www. egmf.org
www.yamabiko.eu
www.stihl.be
www.gardena-flymo-dealer.nl
www.mtd-benelux.nl
Tekst: Jan Hoffman