Publiek park rond nieuw Stadion Club Brugge

Het ontwerp voor de omgevingsaanleg bij het geplande stadion van Club Brugge in Sint-Andries bestaat uit een 12 hectare groot publiek park in het centrum van Sint-Andries, een ruim bezoekersplein rondom het stadion en enkele permanente groene parkeerplaatsen voor zowel auto’s als bussen. Het park is ontworpen door Paul Deroose Landschapsarchitecten.

Club Brugge heeft de ambitie om een nieuw modern voetbalstadion voor 40.000 fans te realiseren op de Olympiasite, ten zuidwesten van het huidige Jan Breydelstadion. Het nieuw Club Stadion zal worden gebouwd in een nieuwe kwalitatieve parkomgeving – het Olympiapark – dat op niet-wedstrijddagen een aangenaam buurtpark voor de inwoners van Sint-Andries en op wedstrijddagen de ontmoetingsplaats zal zijn voor duizenden voetbalfans.


Aan de inrichting van de huidige Olympiasite is sinds de komst van het voetbalstadion in 1975 weinig tot geen ingrijpende aanpassing gebeurt, met uitzondering van de herlocalisatie van het Olympiazwembad. Met de realisatie van het nieuwe Club Stadion wordt de ganse Olympiasite (ca 21 ha) heringericht. Het Olympiapark zal enkel op wedstrijddagen een voetbalfunctie hebben (ca 5% van de tijd). De bestaande oefenvelden rondom het stadion zullen verdwijnen en plaats maken voor een aangenaam buurtpark voor de inwoners van Sint-Andries.

Olympiapark

Het park bestaat enerzijds uit een beemd waar boomaanplantingen een structuur geven met minimale oppervlakten verharding waarin sporadisch (5% van de tijd) kan geparkeerd worden. 95% van de tijd vormt deze zone een volwaardig park beplant met hoofdzakelijk inheemse beplanting. Aanvullend op de aanwezige bomen op de site worden meer dan 800 extra bomen aangeplant, met een variatie van meer dan 30 verschillende boomsoorten. Met de aanleg van 3 vijverpartijen, bloemvelden en talrijke wandelpaden zal deze groene long een extra troef vormen voor de omgeving.

Verspreid over het Olympiapark worden een aantal open grasvelden voorzien zodat parkbezoekers op zomerse dagen languit kunnen genieten van de zon. Andere delen zullen ecologisch beheerd worden zodat bloeiend grasland zal ontstaan. Doorheen het park lopen verschillende grindpaden.
Sport is een centraal thema in het park. Het ontwerp voorziet onder ander mini-voetbalveldjes, een basketbal- en volleybalveld en een verlicht loopparcours van 1891 meter. Aan de westzijde van het Olympiapark kunnen beginnende en geoefende sporters zich uitleven op één van de 10 outdoor beweegstations.
Daarnaast is er ten westen van het stadion een meer intiem park van 1,5 hectare met 3 parkvijvers, parkbomen, zitbanken, speeltoestellen voor de kleinsten en bloeiende en geurende heesterbeplanting.
Het ontwerp voorziet tevens aan de randen van de site een gepaste beplanting die een buffer vormt voor de omwonenden.

De site werd zo ontworpen dat het hemelwater afkomstig van het stadiongebouw en verharde oppervlaktes wordt herbruikt, gebufferd en geïnfiltreerd binnen het projectgebied.

Het park werd ontworpen door Paul Deroose Landschapsarchitecten, in samenwerking met Studiebureau Jonckheere. Het stadion wordt gebouwd door Team10, dat bestaat uit de aannemers Alheembouw en Cordeel, geassocieerd met de architectenbureaus SCAU en B2Ai, de structureel ingenieurs van Bollinger+Grohmann en het technische studiebureau Istema.