Philippe Bonnin wint Prix Littéraire René Pechère

Ter gelegenheid van de officiële voorstelling van de laureaten van de Prix Littéraire René Pechère 2020 op woensdag 9 juni in de tuinen van het Van Buuren Museum in Ukkel, heeft de jury de eerste prijs toegekend aan “Katsura et ses jardins – Un mythe de l’architecture japonaise” van Philippe Bonnin, omwille van de ontroering die de publicatie bij de jury teweegbracht. De jury gaf ook een speciale vermelding aan “L’Architecture de la voie – Histoire et théories” van Eric Alonzo.

 

In het boek “Katsura et ses jardins – Un mythe de l’architecture japonaise” neemt Philippe Bonnin ons mee naar Katsura, een keizerlijke villa met tuinen, een centrale vijver en vier theepaviljoenen in het Japanse Kyoto. Gebouwd in de 17e eeuw door prins Toshihito belichaamt de unieke architectuur van Katsura een artistiek hoogtepunt van de Japanse tuincultuur. Volgens de jury van de Prix Pechère 2020 gaat het om een verfijnd werk waarin de auteur poogt om aan de hand van literaire bronnen stap voor stap de geest van de plaats vangen. Philippe Bonnin deconstrueert tegelijk ook bepaalde westerse mythen over de Japanse tuinen.

 

In het prachtig geïllustreerde boek “L’Architecture de la voie – Histoire et théories” argumenteert de Franse architect Eric Alonzo dat wegen een structurerend element vormen in de ontwikkeling en definitie van het landschap. Volgens de jury verdient dit boek om verplichte lectuur te worden in landschapsscholen.

Meer info: civa.brussels