Parckfarm Brussel / Prijs Publieke Ruimte 2015

Het Brusselse project Parckfarm ontving de jaarlijkse prijs Publieke Ruimte van Infopunt Publieke Ruimte. Met de jaarlijkse prijs zet Infopunt Publieke Ruimte de opdrachtgever van de beste realisatie op vlak van openbare ruimte in de bloemetjes.Het Brusselse project Parckfarm ontving de jaarlijkse prijs Publieke Ruimte van Infopunt Publieke Ruimte. Het project werd door een vakjury geselecteerd uit ruim vijftig kandidaten. Met de jaarlijkse prijs zet Infopunt Publieke Ruimte de opdrachtgever van de beste realisatie op vlak van openbare ruimte in de bloemetjes. Martine Cantillon en Serge Kempeneers ontvingen samen met de curatoren van het project Thierry Kandjee en Petra Pferdmenges, de trofee tijdens het Congres Publieke Ruimte op 3 maart in Mechelen. Volgens Infopunt Publieke Ruimte vertaalt het project helemaal de doelstellingen van de organisatie.

Met de jaarlijkse uitreiking van de prijs Publieke Ruimte geeft Infopunt Publieke Ruimte erkenning aan de opdrachtgever van het beste project op gebied van openbare ruimte in Vlaanderen en Brussel. De prijs getuigt van goed opdrachtgeverschap, een succesvol proces en een uitstekende uitvoering van het project. Uit meer dan vijftig inzendingen werden naast Parckfarm nog vier andere kandidaten genomineerd voor de prijs Publieke Ruimte 2015: Het Eilandje (Antwerpen), de Gentbrugse Meersen (Gent), het crematorium Hofheide (Holsbeek) en het socialewoningbouwproject Vlierbeekveld (Leuven). Maar het spraakmakende project uit Brussel mocht de prijs in ontvangst nemen.


Juryvoorzitter Jan Vilain: “Het blauwdrukplan, waarin alles tot het laatste detail is ontworpen raakt stilaan voorbijgestreefd. Dat komt omdat fouten of een slecht functionerend ontwerp pas na de uitvoering aan het licht komen. Daar liggen kansen voor procesplannen, waar het eindresultaat niet vastligt en waar het ontwerp van onderuit groeit. Participatie krijgt een duidelijkere plaats in het ontwerpproces en wordt niet noodzakelijk van bovenuit georganiseerd. De uitdaging voor opdrachtgevers en ontwerpers is om spontane participatie-initiatieven te aanvaarden, de meerwaarde ervan te erkennen en een plaats te geven in het ontwerpproces. Met andere woorden: traditionele ontwerpmethoden loslaten. In dat opzicht steekt Parckfarm er met kop en schouders bovenuit. Zoiets hebben we in België op deze schaal nog nooit meegemaakt.”

Parckfarm ontstond binnen de biënnale Parckdesign van het Brussels gewest. Een braakliggend terrein waar in de toekomst de ontwikkeling rond Thurn & Taxis werd omgetoverd tot een tijdelijk park voor de hele buurt. Honderden vrijwilligers, tientallen buurtverenigingen en een groot aantal investeerders gingen onder leiding van professionele curatoren en Leefmilieu Brussel aan de slag om deze plek een meerwaarde te geven voor heel Brussel. Er kwam een kinderboerderij, volkstuinen maken er deel uit van de openbare ruimte, bewoners knutselden pick-nick tafels op maxiformaat en kinderen uit de dichtbevolkte wijk Schaarbeek vinden er eindelijk volop de ruimte om buiten te spelen. Jan Vilain: “De succesvolle samenwerking tussen een onwaarschijnlijk diverse groep betrokkenen is voor Infopunt Publieke Ruimte het signaal dat we anders over openbare ruimte moeten gaan nadenken.”