Paleis het Loo wordt botanische tuin [VIDEO]

Het Nederlandse Museum Paleis Het Loo heeft de officiële status van ‘botanische tuin’ verkregen, een beloning voor decennia lang vakmanschap.

Paleis Het Loo beheert een aantal bijzondere plantencollecties, waarvoor al in de 17e eeuw de basis werd gelegd door de eerste bewoners van het paleis, Koning-Stadhouder Willem III en Koningin Mary II. Hiertoe behoren onder meer de Citrus collectie met sinaasappelbomen van meer dan 300 jaar oud, historische fruitrassen en oranjerieplanten.

Op 23 mei start het tuinseizoen op Paleis Het Loo en zijn de kuipplanten en de Delfts blauwe tuinvazen weer te zien. De 45 vazen, vorig jaar vervaardigd naar 17e-eeuws voorbeeld, zijn gevuld met exotische planten en vormen echte blikvangers in de barokke paleistuinen. In het tuinseizoen worden ook de tuintours en botanische tours weer aangeboden.

 

 

Renovatie en uitbreiding
De komende jaren werkt Paleis Het Loo aan een grootscheepse renovatie en uitbreiding. Ruim 30 jaar na de openstelling van Paleis Het Loo als museum is groot onderhoud noodzakelijk. Het groot onderhoud betreft vervanging van technische installaties, klimaatinstallaties en asbestsanering. Tegelijk met deze intensieve renovatie vindt een ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo plaats.
In april 2016 selecteerde een vakjury het voorstel van KAAN Architecten uit vijf plannen voor vernieuwing van het museum in Apeldoorn. Om te voldoen aan de veranderende behoeftes en nieuwe ambities van het museum, ondergaat Paleis Het Loo in de komende jaren een renovatie en een ondergrondse uitbreiding met meer dan 5.000 m2.
Het ontwerp van het Rotterdamse bureau is geïnspireerd op de plattegrond en de maatvoering van de hoofdpartij van Paleis Het Loo – het zogeheten corps de logis – en heeft een grandeur die past bij het museum en bij een voormalig jachtslot.

 

Glasvijvers
De bezoekers naderen het paleis via het centraal gelegen hof, waarvan de vier graspartijen zijn vervangen door glazen invullingen van exact dezelfde afmetingen. Een dun laagje water zal over het glas stromen, aldus KAAN Architecten, bij wijze van knipoog naar de fonteinen en waterpartijen in de tuinen.

Het hof, aangeduid als de basse-cour, met de nieuwe glazen invullingen ligt boven de ondergrondse uitbreiding. Via entreepaviljoens bereiken de bezoekers het lichte, ondergrondse entreegebied. Hier bevinden zich de kassa- en informatiebalie, de museumwinkel, de garderobe en verschillende andere faciliteiten.

 

Ondergrondse uitbreiding
De Grand Foyer vormt het hart van de ondergrondse ruimtes: ze verbindt het entreegebied met het paleis en geeft toegang tot de tijdelijke tentoonstellingen en het zogenoemde Huis van Oranje. De ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, ten westen van de Grand Foyer gesitueerd, bestaat uit twee grote en twee middelgrote zalen. Ze staan onderling met elkaar in verbinding en hebben een vrije hoogte van vijf meter.

U kunt het ontwerp van het nieuwe Paleis het Loo hier downloaden.