Oudenaarde / Mosterdfabriek omringd door natuur

De nieuwe productiesite van mosterd- en picklesfabriek Camp’s op het bedrijventerrein Coupure in Oudenaarde bevindt zich tussen een industriële zone en een natuurgebied in Oudenaarde. De architecten ontwierpen het als een eiland in de industriële verkaveling, dat op die manier het omliggende natuurgebied betrekt.

De kernwaarde van het project, getekend door het Gentse architectenkoppel Dhooge & Meganck, ligt in de versmelting van industrie en natuur, rust en productie.

De gesloten voorzijde herbergt de stockageruimte. De achterkant is volledig open waardoor daglicht binnenvalt in de productieruimte en de werknemers zich omringd voelen door de natuur. Om aan de normen van voedselveiligheid te voldoen, moeten hygiënische en niet-hygiënische ruimte strikt van elkaar gescheiden zijn. Dit losten de architecten op met de centrale helixtrap, die niet alleen als een scheiding dient maar ook de werking van het gebouw toont.

Samen met de bouwheer vormden ze het oorspronkelijk horizontale productieproces om tot een vernieuwend, verticaal productieproces. De mosterdtoren met daarin de silo’s met mosterdzaad is hiervan het resultaat.

Kloosterarchitectuur

Het gebouw oogt verrassend eenvoudig, maar is weldoordacht. Voor de buitenkant lieten de architecten zich inspireren door eeuwenoude religieuze gebouwen. Het ritme van de ramen verwijst naar de sereniteit van een klooster. De voegdeling van de betonnen panelen herinnert aan het monolithische karakter van deze gebouwen, waarbij verschillende onderdelen toch één geheel vormen.

Voor het gebouw bevindt zich de ‘arena’, een minimale verharding die een draaicirkel creëert voor het laden en lossen. Bedoeling is dat dit plein in de toekomst ook ook open te stellen voor volksfeesten, openluchttheater, jeugdbewegingsactiviteiten en andere evenementen.

Deeltuin

Natuur is nooit veraf in Camp’s. De hagen, bomen en heesters uit het natuurgebied worden doorgetrokken op de site. Camp’s draait zich duidelijk weg van de verhardingsvlakken van de naastliggende industrie en vormt een nieuwe vorm van productieruimte. Een ruimte waar de natuur een plaats krijgt.

Bedoeling is ook om de Camp’s site uit te bouwen als ervarings- en kenniscentrum rond het maken van mosterd, pickles en ingemaakte groenten. Het nu nog braakliggende terrein rond de fabriek wordt dit jaar ingericht als deeltuin. Mensen uit de buurt kunnen er binnenkort hun eigen groenten telen en kunnen die ook in de fabriek inmaken tijdens infosessies.

 

 

Foto’s: Dhooge & Meganck Architectuur

%d bloggers liken dit: