Opleiding wapent tuin- en landschapsarchitecten met kennis voor meer biodiversiteit

In maart 2019 start Inverde met de tweede editie van de opleiding Ecologische Tuin- en Landschapsinrichting. De opleiding speelt in op de groeiende vraag naar een meer natuurrijke en klimaatvriendelijke inrichting van de buitenruimte.

“Het is tegenwoordig een echte must in de tuin- en landschapsarchitectuur”, vertelt Alexandra Mannaert van Inverde. Zij is één van de trekkers van de opleiding. “En de vraag stijgt. Particulieren willen een bloeiende en diervriendelijke tuin zonder pesticiden, zorginstellingen willen aangename en gezonde zorgtuinen voor hun patiënten en steeds meer scholen willen hun kale schoolpleinen omvormen tot speelnatuur. Ook steden en gemeenten springen op de kar en kiezen voor klimaatvriendelijke stadsnatuur met focus op beleving.” Toch zijn er in Vlaanderen nog niet veel professionals die kunnen inspelen op die noden. En daarom organiseert Inverde voor de tweede keer deze opleiding.


Concrete antwoorden en adviezen

Het vernieuwende aan de opleiding is dat ze een compleet pakket aanbiedt om de ecologische aanleg en het beheer van de groene ruimte in de praktijk toe te passen. “Met een mix van theoretische kennis en inspirerende terreinbezoeken focussen we op de actuele thema’s van vandaag”, vertelt Alexandra. “Hoe herken je de ecologische waarden en potenties in een gebied en wat is haalbaar? Wat heeft een gebied nodig, welke planten en dieren leven er? Hoe trek je meer biodiversiteit aan en hoe zorg je ervoor dat een terrein niet uitdroogt? Met al die vragen gaan we concreet aan de slag. Verdere uitdieping gebeurt aan de hand van opdrachten die de cursist in de praktijk mag uitwerken in een zelfgekozen gebied. Op het einde van de opleiding kunnen ze concrete adviezen formuleren om de ecologische waarde van een gebied te vergroten.”

Experts aan het woord in topgebieden

De lessen worden gegeven door gastdocenten die experts zijn in hun vakgebied en vinden plaats op verschillende locaties in Vlaanderen. “Die plaatsen worden uitgekozen omdat ze voorbeelden zijn van innovatief en duurzaam tuin- en landschapsbeheer. Zo inspireren we onze cursisten. Veelal zijn de experts ook de beheerder of hebben ze een nauwe band met het gebied. Dit maakt dat de cursisten ook heel wat te weten komen over het waarom van de keuzes voor aanleg en beplanting.”, zegt Alexandra.

Inverde gaf deze opleiding vorm in samenwerking met de Nederlandse Stichting Oase. “Deze opleiding is in Nederland een vaste waarde”, vertelt Alexandra. “Ze wordt daar onder de titel Ecologisch Hovenier al voor de zevende keer ingericht door Stichting Oase.”

De opleiding die Inverde organiseert start in maart 2019 en duurt twee jaar. Als deelnemer kies je voor les op woensdag of op zaterdag. Wie zich inschrijft voor 1 november krijgt tot €400 korting op de hele opleiding.