Opleiding Ontwerpen Kleine Natuur

|het ontwerp instituut| organiseert vanaf 16 september 2015 een nieuwe opleiding ‘Ontwerpen Kleine Natuur’.

De vraag naar natuur in de tuin is alsmaar nadrukkelijker aanwezig, De hedendaagse mens zoekt naar evenwicht en eerlijke oplossingen, zowel in voedsel, relatie met de wereld, als beleving van de natuur. Een groot deel van de tuinbezitters willen zich ook in duurzaamheid en ecologie herkennen en beseffen dat de groene wereld van hun tuin, net zoals die van de openbare ruimte in de stad, een essentieel onderdeel vormt van gezondheid en welbehagen. Opdrachtgevers voelen zich verbonden met de maatschappelijke problematiek, met fenomenen zoals de klimaatverandering, de verbetering van de biodiversiteit en de aandacht van ons levensmilieu. Het zal dus belangrijker worden voor de tuin- en landschapsontwerper om hier op in te kunnen spelen in het ontwerpen en te beantwoorden aan die behoefte. Plantenkennis en betrokkenheid alleen zijn niet voldoende, want een ontwerper is geen bioloog of ecoloog, maar iemand die een uitdrukking moet vinden voor de eisenprogramma van de opdracht, waarbij tegelijkertijd het natuurgevoel van de opdrachtgever wordt vorm gegeven. Een delicate opdracht, telkens opnieuw.


Deze tiendaagse cursusreeks ‘Ontwerpen met natuur’ zal de cursisten in staat stellen om bewuster om te gaan met deze problematiek en oplossingen aan te dragen op dit gebied. Expliciet gaat het onderricht niet over plantkunde of ecologie , maar wel over het inzetten van deze fenomenen in het ontwerp, zonder in namaaknatuur te verzeilen.

Drie onderdelen

Deze reeks is opgebouwd uit drie onderdelen. Ten eerste een reeks hoorcolleges door Michel Lafaille over ontwerpen met natuur, de combinatie van natuur met een nieuwe functie en vormgeving van natuur.

Daarnaast is er een lezingenreeks van 6 gerenommeerde gastdocenten, die telkens een namiddag voor hun rekening zullen nemen. Die bestaat uit:

  • Saskia de Wit over Mens en natuur
  • Ger Londo over creëren van biotopen
  • Wankja Ferguson over tuinreservaten
  • Arie Koster over beplanting voor bijen
  • Leo Goudzwaard over loofbomen en hun ecologische waarde
  • Wouter van Eck over voedselbossen

Het derde aspect van de opleiding is een opgave die de cursisten uitwerken voor natuur in de OR van een nieuwe wijk, genaamd Zuidbroek, aan de rand van Apeldoorn. Deze is gelegen naast een natuurgebied. Hierover zal ontwerper Gilbert de Jong komen praten.

De reeks start op woensdag 16 september 2015 en loopt gedurende 10 weken.

Alle informatie vindt u op deze website.