Onze Lieve Vrouwebeuk Lummen Boom van het Jaar 2018

De Onze Lieve Vrouwebeuk in Lummen werd met bijna 4000 stemmen verkozen tot Belgische Boom van het Jaar 2018. België zal met deze boom volgend jaar deelnemen aan de ‘European Tree of the Year’ wedstrijd.

De nieuwe Boom van het Jaar, een monumentale rode beuk, staat op een hoge terp in een beschermd parkbos achter de Kapel van OLV van de Beukenboom te Lummen. Begin 17de eeuw stond daar een oude beuk met in een holte een Mariabeeldje dat vereerd werd. Toen het beeldje in 1641 op mysterieuze wijze verdween, werd de kapel gebouwd en de boom gekapt. Gelovigen namen stukjes van de boom mee als relikwie en uit het hout werden Mariabeeldjes gesneden. Onder deze ‘Onze Lieve Vrouwebeuk’ met een stamomtrek van net geen 4,5 m werden in de tweede helft van de 20ste eeuw openluchtmissen opgedragen en toneelvoorstellingen gegeven. De originele bankstutten die hierbij dienstdeden zijn nog zichtbaar. De eigenaar overweegt om de openluchtactiviteiten onder deze boom te hernemen en open te trekken naar het brede publiek.


 

Wippelgemse Plataan

Op de tweede plaats komt de Wippelgemse plataan met 2752 stemmen. De plataan bevindt zich op het kasteeldomein Ten Bosch in het gehucht Wippelgem in de gemeente Evergem. Alle mensen uit de streek die “Wippelgem” horen, denken automatisch aan het Kasteel van Wippelgem, waarvan de eerste grondvesten dateren uit 1375. Verhalen gaan nog steeds de ronde over Josine Barones de Crombrugghe de Looringhe, de laatste barones die het kasteeldomein bewoonde (1909-1986). Een heel strenge en kwaaie barones die ’s nachts met haar geweer op stap ging om stropers en dieven uit haar bos te verjagen, de barones van adel die zelf het fruit plukte in de boomgaard en achter de kudde schapen liep in de wei, de barones die de kinderen in het dorp de ‘heks’ of ‘vogelverschrikker’ noemden.
Deze mooie, kolossale, monumentale Plataan net achter haar kasteel getuigt nog steeds van zijn rijke historie en artistieke en historische waarde. Het is een prachtige boom die de brand in 1892 overleefde, een brand die ervoor zorgde dat het kasteel volledig moest heropgebouwd worden. Een prachtige boom, mocht die kunnen praten zoals in zoveel sprookjes, ons fantastische verhalen zou kunnen delen over het leven op het kasteeldomein.”

 

Rode Beuk van Beerse

Met 923 stemmen eindigde de Rode beuk van Beerse op de derde plaats. Deze boom groeit in de achtertuin van het Tempelhof, ooit een herenhuis van verschillende burgemeesters en later het gemeentehuis van Beerse. Dit historisch parkje is deel van de groene long van de gemeente. Al 150 jaar bouwt de boom aan zijn 4 meter omtrek en bijna 30 meter hoogte. De groendienst heeft in het verleden een afrastering en bodemondersteuning gecreëerd zodat er een mooie vegetatie kon ontstaan die ongestoord mag verder groeien. Dagelijks passeren voetgangers en fietsers langs deze boom om een autovrij stukje weg af te leggen in het centrum van het dorp. Zijn buren zijn de kerk en de pastorie, beiden monumenten, die goedkeurend toekijken wanneer de jeugdbewegingen een spelnamiddag houden aan zijn voeten.

 

Caesarsboom, Lo-Reninge

De Caesarsboom in het West-Vlaamse Lo eindigde met 831 stemmen op de vierde plaats. In 55 voor Christus reed Julius Caesar door het huidige Lo-Reninge op weg naar Brittania. Onder deze boom, die vandaag zijn naar dankt aan de legende, maakte hij zijn paard vast en viel er in slaap alvorens zijn reis verder te zetten. De Caesarsboom zorgde voor heel wat ‘inspiratie’ bij tal van verenigingen. Zo is er een wielertoeristenclub met de naam ‘Julius Caesar’, een dartsvereniging de ‘Caesarpikkers’, een damesvolleybalclub met de naam ‘Caesarienen’,…  Op die manier ‘leeft’ Julius Caesar hier nog steeds onder de plaatselijke bevolking.

 

 

Plataan van Kwabeek

De Pltaan in Kwabeek (Vlaams-Brabant) kreeg 645 stemmen. Deze enorme meerstammige Plataan groeit al 200 jaar naast het kasteel van Kwabeek. Om snel een dikke boom te krijgen werden er niet één, maar vijf bomen in de plantput gepland. Deze techniek werd wel vaker toegepast in parkaanleg en levert nu deze zeer unieke bundelboom op.  Met zijn circa 10 m stamomtrek behoort hij tot de dikste bomen van Vlaanderen.

 

Joséphine Eik, Brussel

De Joséphine Eik in het Jacques Brelpark in Brussel eindigde met 139 stemmen op de zesde plaats. Het Jacques Brelpark is een overblijfsel van het Kersbeekbos, wat een uitloper was van het Zoniënwoud. Dit park was vroeger eigendom van een rijke industrieel. Deze nederzettingen zijn echter volledig verdwenen. De eik zelf dankt zijn naam aan het naburige paviljoen, waarin de naam Joséphine gegraveerd staat. Met zijn 300 jaar is deze boom niet alleen de oudste van Brussel, maar ook de grootste in zijn soort.

 

Nederland eert troeteleik

In Nederland is de met kap bedreigde eik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout uitgeroepen tot ’Boom van het Jaar 2018’. De boom heeft voor veel mensen een belangrijke emotionele waarde. Elke dag passeren duizenden automobilisten de boom vlakbij de grens met België, voor veel mensen is het een ijkpunt op hun reis.

Toen rond 1986 deze snelweg werd aangelegd, sneed hij dwars door de oprijlaan van landhuis Anneville. Veel bomen bij het landhuis sneuvelden, ook de Troeteleik werd met kap bedreigd, maar deze eik mocht blijven, omdat hij precies in de geplande middenberm stond. De snelweg wordt echter verbreed, waarvoor de boom zou moeten wijken. Aanleg van de weg om de boom heen kost 3,5 miljoen extra, en die is er vooralsnog niet. Daarom is besloten de eik in 2020 te vellen. Mogelijk helpt de verkiezing tot Boom van het Jaar om dat te voorkomen.