Ontwerpbureau Pauwels geselecteerd voor nieuwe Solvay Campus

Ontwerpbureau Pauwels uit Leuven is verantwoordelijk voor de landschappelijke aanleg van de nieuwe campus van het chemiebedrijf Solvay in Neder-over-Heembeek.

De site in Neder-over-Heembeek, ten noorden van Brussel, is verouderd – sommige gebouwen staan er zo’n 60 jaar. Er werken ongeveer 1.000 medewerkers van Solvay in meer dan 20 gebouwen op 22 hectaren. Deze spreiding belemmert samenwerking en interactie. Het is Solvays ambitie om haar medewerkers samen te brengen in één modern gebouw op een bruisende Campus.

Na een internationale wedstrijd heeft Solvay gekozen voor het project dat werd voorgesteld door het consortium bestaande uit het Deens bureau Schmidt Hammer Lassen Architects en de Belgische firma’s MODULO Architects en VK Engineering. Ontwerpbureau Pauwels maakt deel uit van het consortium als landschapsarchitect.
Het nieuwe gebouw, gelegen op het terrein van 22 hectare dat sinds 1953 veel van Solvay’s activiteiten heeft gehuisvest, zal volgens Schmidt Hammer Lassen geen typisch hoofdkantoor zijn, maar eerder een vloeiende, collaboratieve ruimte waar teams en partners kunnen co-creëren en met elkaar kunnen communiceren. De groene ambities zijn terug te zien in het duurzame ontwerp met bijna-energieneutrale gebouwen en een groene campus.

Groene campus

Centraal op de site staat het nieuwe hoofdgebouw, met daarin de hoofdzetel, bedrijfseenheden, laboratoria en O&I-werkplaatsen. Deze open, lichte en gastvrije structuur zal Solvay-medewerkers samenbrengen in één gebouw waar labs en kantoren naast elkaar liggen en zo communicatie, samenwerking en innovatie stimuleren. Op het terrein worden bezoekers verwelkomd op De Esplanade, het ‘stadstapijt’ met een meer formeel, stedelijk karakter  dan de omgeving met plantenbakken, banken, solitaire bomen en kleine reflecterende zwembaden. Het nieuwe grote groene dak, ontworpen als een geometrische tuin, biedt een onbelemmerd uitzicht op de omgeving. Het beschikt ook over dakramen en grote verzonken tuinen die de onderliggende werkplaatsen bieden met toegang tot de buitenlucht.

Het bestaande park aan de westkant van de ingang zal een gewijd bos worden en zal de 18de-eeuwse waterstroom die verbonden is met de Zenne activeren. Regenwater zal zoveel mogelijk worden opgevangen en hergebruikt. De stroom zal de natuurlijke regenwaterbassins versterken om de biodiversiteit te stimuleren en tegelijkertijd microklimaten te creëren. Een open lucht amfitheater in de Yard aan de noordkant van de campus verbindt het hoofdkantoor met het nieuwe restaurant. Bij het vormgeven van deze ruimte is zorgvuldig aandacht besteed aan de bestaande bomen om te profiteren van het glooiende landschap en de historische waarde van de bestaande soort.

De groene ruimten en het grote plein leiden het personeel en de bezoekers naar de beglaasde, open en uitnodigende hal met de hoofdingang, geflankeerd door het café en het Solvay Experience Center. In het gebouw biedt een indrukwekkend atrium, ruim voorzien van natuurlijk licht, sociale en visuele connectiviteit tussen verdiepingen en afdelingen. De eerste twee verdiepingen herbergen de laboratoria en werkplaatsen, terwijl de kantoren de bovenste vier verdiepingen beslaan. Daartussenin biedt het Meeting Centre medewerkers de mogelijkheid om te vergaderen, te ontspannen en te communiceren, terwijl ze op de campus genieten van de groene vergezichten via grote 360 ​​° -terrassen.

Het nieuwe slimme gebouw zal koolstofneutraal zijn dankzij het gebruik van geothermische energie, zonnecellen en natuurlijke ventilatie. Regenwater zal dan weer zoveel mogelijk worden opgevangen en hergebruikt; terwijl tal van digitale applicaties zullen bijdragen aan het slimme energiegebruik van het gebouw. Solvay streeft ernaar dat de site het BREEAM-certificaat ‘excellent’ krijgt.

Een zone in het zuidoostelijke deel van de Campus is bestemd voor de huisvesting van bedrijven van buitenaf, startups, onderzoekscentra en universiteiten.

De werkzaamheden voor het nieuwe gebouw op de Solvay Campus zullen halverwege 2019 beginnen en tegen 2021 klaar zijn.

 

Foto’s: Schmidt Hammer Lassen Architects

Bron: Solvay